Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīniešu mākslinieks un disidents Ai Veivejs savu jaunāko darbu veltījis 2014. gadā nolaupītajiem un nogalinātajiem 43 meksikāņu studentiem. Darbs, kas veidots no "Lego" klucīšiem un attēlo katra nogalinātā portretu, aplūkojams Laikmetīgās mākslas Universitātes muzejā (University Museum of Contemporary Art/MUAC) Mehiko, raksta ārvalstu mediji.

Atgādinām, ka 2014. gada 26. septembrī Meksikā pazuda 43 Ajotsinapas pedagoģiskās koledžas studenti. Pašvaldības policija pēc mēra un viņa sievas rīkojuma atklāja uguni uz autobusiem, kurus viņi bija paņēmuši bez atļaujas, lai protestētu pret diskriminējošu darbā pieņemšanas praksi.

Ar noziedzniekiem saistītie policisti pēc tam studentus aizveda bandai "Guerreros Unidos", kuri vēlāk izmeklētājiem atzinās, ka studentus nogalinājuši, bet līķus sadedzinājuši.

Ai Veiveja darba tapšanā tika iesaistīti arī universtātes studenti, kuri atzinuši šo pieredzi par ārkārtīgi aizkustinošu.

Jaunajā mākslas darbā iekļauti 43 portreti, kas veidoti pēc fotogrāfijām, ko protesta mītiņos par varas iestāžu bezdarbību izmanto bojā gājušo studentu vecāki. Darbs veidots no "Lego" klucīšiem, bet katra portreta pamatnei izvēlētas Meksikas karoga krāsas.

"Viņš vēlējās, lai darbs būtu daļa no universitātes," medijiem stāsta viens no izstādes "Ai Weiwei: Re-establish Memories" kuratoriem.

Ai Veivejs arī saņēmis atļauju no mirušo studentu ģimenēm veidot dokumentālo filmu par šo traģisko notikumu. Dažas no filmas vajadzībām veidotajām intervijām ir skatāmas arī jaunajā izstādē.
Studentiem veltītais apjomīgais darbs Mehiko būs aplūkojama līdz šā gada 6. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!