Foto: F64
Dailes teātra Mākslas telpā "Brīvības 75" no 13. septembra līdz 2013. gada februārim būs apskatāma mākslas izstāde "Parafrāzes". Tajā aplūkojami latviešu mākslinieku darbi, ko iedvesmojuši seši leģendāri Dailes teātra iestudējumi.

Izstādes kuratore ir Sarmīte Sīle, projekta producente - Indra Rubene, tehniskais direktors – Ervīns Duka.

Izstādes iedvesmas avoti ir izrādes - Viljama Šekspīra "Romeo un Džuljeta", Frīdriha Šillera "Marija Stjuarte", Raiņa "Jāzeps un viņa brāļi", Ādolfa Alunāna "Džons Neilands", Fjodora Dostojevska "Idiots" un Jaroslava Hašeka "Šveiks". Dailes teātrī tās iestudētas ne vienu reizi vien.

Izstādes kuratore Sarmīte Sīle ir uzrunājusi sešus māksliniekus un, ņemot vērā viņu daiļradi, raksturu un pasaules redzējumu, piedāvājusi veidot parafrāzi par vienu no iestudējumiem. Iedvesmas avotus mākslinieki izvēlējās paši, jo vienu iedvesmoja rakstītais vārds, citu - konkrēts iestudējums, kas redzēts kādreiz vai vakar. Varbūt pat vispārpieņemtais, tradicionālais vērtējums par kādu no tēliem.

Izstādē ar darbiem piedalīties aicināti mākslinieki Helēna Heinrihsone, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš, Andris Vītoliņš, Ilze Vītoliņa un Mārtiņš Vilkārsis.

Dažādas paaudzes, radošās enerģijas, temperaments, izteiksmes līdzekļi ir labi priekšnoteikumi interesantam gala rezultātam, uzskata Sarmīte Sīle. Vēl jo vairāk tāpēc, ka kuratores tēmu sadalījums māksliniekiem likās atbilstošs. Helēna Heinrihsone - "Idiots", Vija Zariņa - "Romeo un Džuljeta", Kaspars Zariņš - "Šveiks", Andris Vītoliņš - "Džons Neilands", Ilze Vītoliņa - "Marija Stjuarte", Mārtiņš Vilkārsis - "Jāzeps un viņa brāļi".

Šis projekts sastāv no divām daļām - mākslas darbiem un "lasītavas", kurā būs lasāmi un apskatāmi vēsturiski materiāli, fotogrāfijas, recenzijas, atmiņas. Vecākajai paaudzei tie ļaus atcerēties, bet jaunajiem - iepazīt.

Izstāde "Parafrāzes" no 13. septembra bez maksas būs apskatāma stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā.

Šis projekts turpina pērn veiksmīgi iesākto ceļu, pierādot, ka Dailes teātra telpas var būt vieta ne tikai teātrim, bet arī citām profesionālas mākslas izpausmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!