Foto: AFP/Scanpix
6.jūnijā Parīzē notikušajā izsolē 48 Berlīnes mūra fragmenti pārdoti par 730 000 eiro, vēsta ārvalstu mediji.

Kā vēsta izsoļu nams "Pierre Berge & Associes", mūra gabalus, no kuriem katrs sver vairākus desmitus kilogramu, iegādājies kāds anonīms pircējs. Uz sienas fragmentiem attēloti franču gleznotāju Daniela Bjurēna un Žerāra Fromanžē, kā arī spāņa Eduardo Čilidas, šveicieša Lučjano Kastelli un citu autoru darbi.

155 kilometrus garais Berlīnes mūris, kas tika izbūvēts 1961.gadā, 28 gadus Vācijas galvaspilsētu sadalīja rietumu un austrumu daļās. Tā cēlāji bija Austrumu bloka pārstāvji, kas Aukstā kara laikā šādā veidā mēģināja ierobežot Austrumvācijas iedzīvotāju migrāciju uz Rietumeiropu.

Mūris ātri vien ieguva arī simbolisku nozīmi, raksturojot Auksto karu un Austrumu bloka represīvo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem. Uz to reaģēja virkne mākslinieku, kas no Rietumu puses mūri pārvērta par sociālpolitisku grafiti lentu. Daudzi no šiem māksliniekiem nākotnē kļuva ievērojami, bet viņu darbi pēc Berlīnes mūra nojaukšanas vairumā gadījumu pazuda tā drupās. Tikai nedaudzi no mūra fragmentiem tika saglabāti vēsturei.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!