Foto: Publicitātes foto
Sākot ar sestdienu, 31. maiju, Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā apmeklētājiem būs atvērta "Rīga 2014" skaņu mākslas izstāde "SKAN II". Tajā būs aplūkojami Signes Lidēnas, Arno Jākobsa, Paskāla Brokoliki un citu mākslinieku darbi, informē organizatori.

Šī izstāde ir skaņu mākslas izstāde "SKAN II" pirmais posms, kas ilgs no 31. maija līdz 20. jūnijam. Izstāde norisināsies arī Kalnciema kvartāla galerijā, kurā būs apskatāms Paskāla Brokoliki darbs. Botāniskajā dārzā darbi būs izvietoti visā dārza teritorijā, ieskaitot lektoriju, herbāriju un sūkņu māju.

Nīderlandiešu mākslinieka Pētera Bogersa darbs "Nepieradinātais koris" ir audio instalācija, kas sastāv no 40 maziem skaļruņiem, kas piestiprināti pie griestiem un atskaņo 30 dažādus audio kanālus. Cilvēka balss kalpo par "skaņas pamatu". Mēs dzirdam nepārtrauktas, pakāpeniskas pārmaiņas, sākot ar "kliedzienu" un beidzot ar "dziesmu" vairākās tonalitātēs. Vokālo partiju laikā skaņas ainava pakāpeniski mainās, klausītājam kustoties pa telpu. Ar katru savu kustību un klātbūtni klausītājs izraisa nelielas izmaiņas audio spektrā.

Pēters Bogerss - "Nepieradinātais koris"

Izstādē klātesoša būs arī Tomasa Rutgersa, maģistra kontekstuālajā kompozīcijā, sadarbība ar dizaineri Jicki Blomu – perkusīva skulptūra "Sitēji", kuru mākslinieki raksturo sekojoši: "Instalācija sastāv no liela un tukša taisnstūra formas objekta, kuram piestiprināti neskaitāmi sitamie. Taču tur ir kas vairāk par acīmredzamo – materialitāte ir maskēta, kustība manipulēta, mests izaicinājums pat gravitācijai, parādot, kā vizuāla informācija var likt mums sadzirdēt citādi."

Tomass Rutgerss – "Sitēji"

Savukārt atsevišķi eksponēts Kalnciema ielas galerijā tiks Paskāla Brokoliki darbs "Table d'harmonie" (attēlā). Smeļoties iedvesmu mākslīgajā skaņu ainavā, darbs ir veidots kā horizonts starp debesīm un zemi. Pakāpeniski rodas rezonanse starp skaņu un zīmējuma melno masu, ko veido uz grīdas precīzos, regulāros krāteros sabērti melnā korunda putekļi. Katra krātera saturā ir ievietos skaļrunis. Skaņdarbs sastāv no zemfrekvences, kas tiek ierakstīta ar hidrofoniskā sensora palīdzību, atklājot skaņas plūsmas atšķirības dažādās Daugavas un Rīgas jūras līča vietās.

Pilns izstādes pirmā posma mākslinieku saraksts: Jicke Bloma un Tomass Rutgerss, Pēters Bogerss, Arno Jākobss, Signe Lidēna, Dāvids Helbiks, Paskāls Brokoliki, Stefans Roigs.

Šis ir pirmais no trim izstādes posmiem, un tam šajās pašās norises vietās sekos vēl divas citas mēnesi garas ekspozīcijas, kas ilgs līdz 24. augustam. Pārstāvēti tiks gan starptautiski pazīstami mākslinieki, piemēram, Leifs Elgrēns un K. M. Fon Hausvolfs, gan latviešu mākslinieki Voldemārs Johansons un Evelīna Deičmane.

Botāniskā dārza ekspozīcijas darba laiki: trešdiena – svētdiena plkst. 13.00 – 18.00 (ieejas maksa pieaugušajiem - 3 eiro) .

Darba laiki Paskāla Brokoliki darba ekspozīcijai Kalnciema kvartāla galerijā: pirmdiena - sestdiena plkst. 10.00 – 22.00 (ieeja bez maksas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!