Foto: Reuters/Scanpix

Popārta tēvs Endijs Vorhols 2012. gadā bijis izsoļu namu ienesīgākais mākslinieks. Kā ziņo "Artnet", pagājušā gada laikā viņa darbi pārdoti kopumā par 380.3 miljoniem ASV dolāru.

Vorhols no mākslas tirgū pieprasītāko autoru topa pirmās pozīcijas izstūmis ķīniešu mākslinieku Čangu Dacjaņu, kura darbi izsolēs 2011. gadā tika pārdoti par vairāk kā 506 miljoniem ASV dolāru. 2012. gadā Dacjaņs atrodas šī saraksta ceturtajā vietā.

Ilggadējais topa līderis Pablo Pikaso 2012. gadā ierindojies otrajā vietā. Viņa darbi izsolēs pārdoti par 334.7 miljoniem dolāru. 2011. gadā Pikaso no pirmā trijnieka bija "izkritis" un ieņēma ceturto vietu. Pagājušajā gadā pazīstamais spāņu mākslinieks zaudējis pasaules dārgākās gleznas autora titulu, to atdodot norvēģim Edvardam Munkam, kura gleznas "Kliedziens" versija tika pārdota par 119.9 miljoniem dolāru, tādējādi kļūstot par pasaulē dārgāko izsolēs pārdoto gleznu.

Trešajā vietā 2012. gada izsoļu peļņu nesošāko mākslinieku sarakstā strauji ienācis Gerhards Rihters, kura darbi pārdoti par 298.9 miljoniem ASV dolāru, kas ir par 48% vairāk nekā 2011. gadā.

Kā skaidro eksperti, Vorhols 2012. gadā pārdots vairāk nekā iepriekš, jo pērn pēc mākslinieka nāves dibinātais Vorhola fonds sāka izpārdot pazīstamā autora darbus. Līdz šim fondam piederēja aptuveni 4000 Vorhola darbu. Mākslinieka darbu izpārdošana turpināsies arī 2013. gadā un pirmie darbi izsolēs nonāks jau šī gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!