Foto: Elizabete Ezergaile
Tallinas ielas kvartālā, kultūrtelpas "Tu jau zini kur" Mazajā zālē līdz 25. jūlijam ir aplūkojama Alises Sondores instalācija "Blues Cruise".

Alises Sondores telpiskā ekspozīcija ir apskatāma izstāžu ciklā "Artefaktu konstrukcijas". Cikla noslēdzošās izstādes pamatā ir mākslinieces vērojumi par cilvēku ikdienas paradumu maiņu pandēmijas ietekmē.

"Līdzīgi kā dodoties ceļojumā vai īslaicīgi pārceļoties nav iespējams paņemt līdzi specifiskos ikdienas rituālus, mīļākās satikšanās vietas un tuvo draugu loku, sastapšanās ar jauno situāciju var likties kā sevis pakļaušana dzīvei uz vientuļas salas. Aplūkojot šīs salas apdzīvotāju divas formas – "tūristus", kuriem vienpatībā pavadītā pieredze un saskaršanās ar tās izraisītajām grūtībām ir kas jauns un mirklīgs, un "pamatiedzīvotājus", kuriem šāds stāvoklis mēdz būt ikdiena arī pirms un pēc zīmīgā pandēmijas laika, izstāde atgādina, ka šķietamā atsvešināšanās vienam no otra vienlaikus kalpo kā vienojošais elements un satikšanās punkts," par izstādi raksta tās rīkotāji.

Foto: Elizabete Ezergaile

Alise Sondore 2019. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļu, iegūstot bakalaura grādu. Kopš 2012. gada viņa veido videoinstalācijas dažādiem projektiem, kopš 2017. gada piedalījusies vairākās nozīmīgās grupu izstādēs, tostarp "Nosaukumam nav nozīmes" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 2018. gadā norisinājās Alises Sondores pirmā personālizstāde "Rūpīga neuzmanība" galerijā "Low". Reflektējot par sev personīgi būtiskām tēmām, māksliniece uzrunā plašu sabiedrības loku, atgādinot, ka bieži vieni un tie paši problēmjautājumi pārklājas vairākiem cilvēkiem. Izmantojot humoru un atsaucoties uz globāli nozīmīgiem sociāliem procesiem, māksliniece rada pati savu, amizantu pasauli, kurā mākslas darbi un to skatītāji kļūst par spēles elementiem.

"Artefaktu konstrukcijas" tematiskā vadlīnija izvēlēta, atsaucoties uz pārmaiņām globālā mērogā, kas pieprasa līdzšinējo domāšanas modeļu pārstrukturēšanu un jaunu nākotnes orientieru nospraušanu. Šī gada "Tu jau zini kur" mākslas programmas ietvaros "konstrukcijas" jēdziens kalpo kā pamatelements un sākumpunkts, kas atspoguļo esošo lietu (ne)kārtību, "dekonstrukcija" vērsta uz sistēmu un nostādņu izjaukšanu, apzināšanu un izvērtēšanu, savukārt "rekonstrukcija" ataino jaunu modeļu radīšanu, balstoties uz jau iepriekš eksistējošiem elementiem.

"Tu jau zini kur" ir radoša, industrāla kultūrvieta Rīgā, Tallinas ielas radošajā kvartālā. Tās saturiskais uzsvars ir vērsts uz dažādu laikmetīgās mākslas disciplīnu sastapšanos, ar nolūku veicināt radošus eksperimentus un atvēlēt telpu mākslas demokratizācijai. Šogad kultūrvieta izstāžu vajadzībām ir radījusi Mazo zāli — atsevišķu telpu ar nolūku nodrošināt apmeklētājiem nepastarpinātu satikšanos ar mākslu. Izstāžu ciklu organizē kuratore Tīna Pētersone, mākslinieks Rūdolfs Štamers un "Tu jau zini kur" īpašnieks Uldis Trapencieris.

Izstāde ir apskatāma no trešdienas līdz svētdienai laikā no pulksten 16 līdz 21 Tallinas ielā 10-3, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!