Foto: DELFI
Galerijā "Māksla XO" 3. septembrī atklāta gleznotājas Ievas Iltneres izstāde "Diapozitīvu vakars", kas būs aplūkojama mēnesi – līdz 3. oktobrim.

"Izstādes ideja radās no bērnības diapozitīviem. Izbalējušas krāsas, izgaismoti kadri, švīkājumi, miglains pirksts attēla stūrī, fragmentācija, neskaidrība... Tas viss dod vietu iztēlei. Pārnesums, pārklāšanās, sablīvēšana. Laika nobīde un personiskā pieredze rada atšķirību uztverē. Kas ir tas ko mēs redzam? Kas ir tas vērtīgais pie kā apstājas mūsu skatiens? Kas ir tas pats un tomēr cits? Galvenā tēma tapa kā Laiks. Sirreālas neiespējamās tikšanās. Ir arī fikcija un pārspīlējums. Noslēpumi atklājas pamazām. Ir vajadzīgs laiks," tā par izstādē aplūkojamajiem darbiem sacījusi pati māksliniece.
Savukārt galerijas "Māksla XO" pārstāvji raksta, ka izstāde "Diapozitīvu vakars" ir kā "laikā apstājies mirklis, kas Ievai Iltnerei ir svarīgs, lai dzīvotu, radītu, gleznotu."

"Mēs esam ieskauti tādā kā savējo tīmeklī. Latvijā dzīvo mani bērni. Šeit ir manu vecāku kapi. Es nevaru iedomāties dzīvot citur! Latvijā jūtos kā puķe podā. Turos ar visām saknēm. Šeit ir labi," pauž gleznotāja.

Ieva Iltnere (1957) beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu, Induļa Zariņa meistardarbnīcu (1982). Kopš 1980. gada sarīkojusi 24 personālizstādes un piedalījusies vairāk nekā 90 nozīmīgās grupas izstādēs Latvijā un ārzemēs.

Ievas Iltneres gleznas atrodas publiskās kolekcijās – Latvijas Nacionālā Mākslas muzejā (Rīga, Latvija), Latvijas Mākslinieku savienības muzejā (Rīga, Latvija), Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijā (Rīga, Latvija), Ludviga muzejā (Āhene, Vācija), Eiropas Centrālās Bankas mākslas kolekcijā (Frankfurte, Vācija), Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā, Rutgersas universitātē (Ņūbransvika, Ņūdžersija, ASV), Valsts Tretjakova galerijā (Maskava, Krievija).

2017. gadā Ieva Iltnere apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!