Foto: DELFI

Izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" 30. oktobra vakarā atklāta slavenā mūziķa, producenta un mākslinieka, ambientās mūzikas pioniera Braiena Īno skaņas un gaismas instalācija "77 miljoni gleznu". Mākslas darbs ir viens no šā gada gaismas festivāla "Staro Rīga" īpašajiem notikumiem.

Atklāšanas vakarā ar videotiešraides palīdzību pasākumā piedalījās aŗī pats instalācijas autors. Uz uzver "Staro Rīga 2019" rīkotāji, šāda saziņa ar izstādes apmeklētājiem no Braeina Īno puses tikusi realizēta pirmoreiz. Videosarunu vadīja mūzikas un kultūras žurnālists Kaspars Zaviļeiskis.

Digitālās mākslas meistardarbu "77 miljoni gleznu" Braiens Īno kopā ar programmētāju Džeiku Douviju radīja jau 2006. gadā. Tomēr ikvienā vietā, kur tas tiek eksponēts, tas ir atšķirīgs. "77 miljoni gleznu" pamatā ir paša Braiena Īno radīts algoritms, kas līdz ar mūziku instalācijas ekrānos ģenerē gleznojumus. 77 miljoni ir aptuvenais skaits, cik unikālu kombināciju no mūzikas un gleznojumiem algoritms spēj radīt.

Instalācijas algoritmu Īno turpina papildināt ar arvien jaunām muzikālajām un vizuālajām idejām, tādējādi, lai arī pirmoreiz eksponēta vēl pirms mobilo aplikāciju izstrādes, "77 miljoni gleznu" turpina piedāvāt arvien jaunus skaņas, gaismas un vizualizāciju saspēles elementus, dēvētus arī par "vizuālo mūziku". Turklāt instalācijā izmantotos vizuālos pamatelementus Braiens Īno savulaik zīmējis ar roku uz stikla plāksnēm, lai radītu organiskāku mākslas darba sajūtu.

Braiens Īno (1948) plašāk pazīstams kā mūziķis un producents. 70. gadu sākumā muzicējis ar "Roxy Music", bet pēc aiziešanas no grupas radījis mūziku kā solomākslinieks un tiek šobrīd tiek dēvēts par ambientās mūzikas pionieri. Sadarbojies ar tādām grupām un mūziķiem kā "U2", Lorija Andersone, "Slowdive", Džeimss Bleiks, "Coldplay", "Talking Heads" un daudzām citām. Lai gan Braiens Īno tiek dēvēts par vienu mūsdienu populārās mūzikas ietekmīgākajām un inovatīvākajām personībām, tikpat spožs ir viņa mākslinieka talants.Jau kopš studiju gadiem Vinčestras mākslas skolā viņu interesējusi dažādu mediju mijiedarbība ar mākslu. Pats Braiens Īno aicina savus darbus izbaudīt ar atvērtu prātu, vienkārši ļaujoties mūzikas un mākslas ambientajai saplūšanai un unikālu sajūtu rašanās procesam.

"77 miljoni gleznu" Rīgā būs aplūkojams līdz pat novembra beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!