Foto: Jumava.lv
Pēc vairāku gadu rūpīgas gatavošanas apgāds "Jumava" laidis klajā apjomīgāko un vērienīgāko grāmatu, kas apskata Rietumu mākslas vēsturi no viduslaikiem līdz mūsdienām, kā arī mākslas attīstību un spilgtākās iezīmes Latvijā - "Mākslas Enciklopēdija – no viduslaikiem līdz mūsdienām".

Grāmatā aplūkota ne vien glezniecība un tēlniecība, bet arī arhitektūra un dekoratīvā māksla. Saistībā ar mūsdienām iekļauti arī jaunie informācijas nesēji ― video un instalācijas. Grāmatas apjomīgās nodaļas sakārtotas hronoloģiskā secībā: viduslaiki, renesanse, klasicisms un baroks, romantiskā māksla, 19. gs. māksla (1848.─1905. gads), modernā māksla (1905.─1945. gads) un mūsdienu māksla.

Grāmatas 1048 lappusēs iekļautas vairāk nekā 1000 ilustrāciju, pasaules slavenu gleznu reprodukcijas, arhitektūras, tēlniecības un dekoratīvās mākslas šedevri. Grāmatā atsevišķās nodaļās izceltas spilgtākās pasaules mākslas personības – Mikelandželo, Dīrers, Velaskess, Geinsboro, Delakruā, Gogēns, Pikaso, Dalī, Vorhols un citi.

Enciklopēdiju veidojusi atzītu mākslas vēsturnieku un kritiķu grupa. Katrs autors ir savas jomas profesionālis – tie ir mākslas vēsturnieki, pētnieki, kritiķi, arhivāri, Luvras muzeja pārzinātāji ar lielu profesionālo pieredzi un ievērojamu publikāciju un pētījumu skaitu.

Īpaša nodaļa grāmatā atvēlēta Latvijas mākslai. To veidojusi mākslas zinātniece Anita Vanaga un tajā atspoguļoti Latvijas mākslas karstākie punkti, ievērojamākās personības, kas veidojušas Latvijas kultūru un mākslu, tēlniecību un arhitektūru no Latvijas valsts veidošanās brīža līdz pat mūsdienām. Ievērojot grāmatas iekārtojuma principu, atsevišķās nodaļās izcelti Latvijas mākslas dižgari – Rihards Zariņš, Janis Rozentāls, Oto Skulme, Vilhelms Purvītis, Jānis Tīdemanis, Leo Kokle, Boriss Bērziņš, Aija Zariņa u.c. Aprakstus papildina izcils ilustratīvais materiāls no Latvijas muzeju krājumiem, kā arī Gunta Belēviča, Andra Kļaviņa un Alda Plauža privātkolekcijām.

Šī "Mākslas enciklopēdija" īstenota ērti lietojamā formātā, tā ir viegli saprotama, skaidra un izglītojoša mākslas vēstures sintēze, — studentiem un pasniedzējiem, kā arī plašam sabiedrības lokam.

Grāmatas prezentācija notiks 25. janvārī plkst. 15.00 izstāžu zālē "Arsenāls" Torņu ielā 1, Rīgā.

Darbu no franču valodas tulkojušas Jana Grostiņa, Astra Skrābane, Dace Zālīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!