Foto: Publicitātes foto

Latvijas Republikas proklamēšanas dienas priekšvakarā, 17. novembrī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta jaunā izstāžu sezona, kuras septiņu izstāžu vienojošais motīvs ir kustība.

Kā informē Daugavpils Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciāliste Tatjana Kolota, jauno izstāžu sezonu iezīmēs ievērojamu latviešu un ārvalstu mākslinieku glezniecības, grafikas tekstilmākslas un video mākslas izstādes, kuras parāda dažāda veida kustību ūdens straumes vijumā, klusuma transformācijās un plūdumā, kustībā kā nenoslēgtā un nepabeigtā procesā.

Ar izstādi "Stiprais ūdens" biedrība "Oforta ģilde" svin savas pastāvēšanas piekto gadskārtu. Oforts jeb asējums ir grafikas tehnika ar senu un bagātu vēsturi, kas sniedzas līdz 16.gadsimtam, bet mūsdienās turpina pastāvēt, pateicoties māksliniekiem, kuri spītīgi un ar entuziasmu turpina kopt šo lauciņu. Tā ir prasīga tehnika, kas paredz tās izmantotājiem būt gan pacietīgiem, precīziem un neatlaidīgiem, gan tehniski virtuoziem, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Inese Lieckalniņa ir viena no biedrības "Grafikas kamera" aktīvām biedrēm, grafiķe un vitrāžas māksliniece, daudzu Latvijas un ārvalstu grafikas izstāžu dalībniece. Ar saviem darbiem māksliniece aicina novērsties no steigas, jo ikvienam blakus ir cilvēks - dzīvs cilvēks ar savu unikālo dvēseli, ar neatkārtojamo pasaules redzējumu, dzīvām jūtām un savu vēju! Lieckalniņas izstāde "Klusuma skaņa" runā par šodienas cilvēka emocionālo izolāciju, par cilvēku atsvešinātību un bezpersoniskumu saskarsmē.

Neles Zirnītes personālizstāde "Origin", kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē "Pirmsākums", ir veltījums visiem biedrības "Oforta ģilde" māksliniekiem, kuri līdzās Zirnītei turpina kopt ofortu un piešķirt šai senajai tehnikai jaunu elpu, vienlaicīgi saglabājot tradīcijas. Darbi, kas apskatāmi šajā izstādē, iezīmē jauna posma sākumu mākslinieces radošajā dzīvē, ienesot vēl vairāk krāsainības, dzīvības un daudzslāņainības.

Jaunajā izstāžu sezonā Daugavpils Marka Rotko centrā būs aplūkojama arī Aijas Meisteres izstāde "Bērie zirgi". Māksliniece dzimusi 1939. gadā Daugavpilī laikā, kad Eiropā valdīja apjukums un, līdzīgi kā vairāki citi pasaulslaveni latviešu mākslinieki, bēgļu gaitās nonāca ASV. Pati māksliniece par savu radošo darbību saka: "Man rūp mākslas ekspresionistiskā daba. Es vēlos, lai krāsa pati par sevi sniegtu spēku, vitalitāti un emocijas. Mani iedvesmo personīgā pieredze, iztēle un spilgtā sapņu pasaule, kas izpaužas manā subjektīvajā redzējumā, kurā es aicinu gremdēties arī manu skatītāju."

Tautasdziesmās izteiktā latviskā poētika un saule kā mātišķās mīlestības, gaismas, siltuma un dzīvības uzturētāja bieži ir bijis centrālais tēls Dzidras Ezergailes darbos, kam raksturīga stingra, racionāla līniju ritmika, un darbu kompozīcijas liek manīt mākslinieces arhitektoniskās domāšanas pamatus. Izstādes "Saules dziesma" darbu centrālais vadmotīvs ir daba, kas izteikta caur tautasdziesmām un sentēvu dabas izjūtu.

Bieži tikai ar neierastas perspektīvas un atlases starpniecību Manuels Šrēders ikdienišķo un sen pazīstamo parāda jaunā gaismā. Izstādē "Izstrādes procesā/Pēdējā brīdī" atmiņas un realitātes sajaukums sacenšas līdzsvara meklējumos, kas īpaši intensīvi notiek vietās, kurās pašreiz mainās to funkciju nozīme. Tieši uztveres dažādo kvalitāšu fenomens ir dzinulis mākslinieka Šrēdera darbā. Viņa uzmanības centrā ir šķietami acīmredzamā simboliskais spēks.

Kopā ar jau minētajām izstādēm jaunajā sezonā Marka Rotko mākslas centrā līdz 2016. gada 17. janvārim būs apskatāma arī 2.starptautiskā tekstilmākslas simpozija "Fortress man" izstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!