Foto: Andris Vītoliņš. "Jaunā pieredze". 2015, audekls, eļļa, 140x220 cm

No šā gada 24. novembra līdz 31. decembrim Viļņā norisinās 16. Viļņas glezniecības triennāle – starptautiska laikmetīgās glezniecības izstāde "Nomadiskās ainavas", kurā Latviju šogad pārstāv mākslinieki Kristaps Ģelzis un Andris Vītoliņš.

Kopš 1969. gada Viļņas glezniecības triennāles ilgadējais rīkotājs ir Lietuvas Mākslinieku savienība. Triennāles mērķis – apzināt jaunas idejas un vārdus glezniecībā, īpaši fokusējoties uz Baltijas valstu un Ziemeļvalstu reģionu.

"Šogad Viļņas glezniecības triennāles izstāde saucas "Nomādiskās ainavas" – nomadiska telpa tiek saprasta kā decentralizēta ekspansija un teritorijas pakļaušana, kā arēna neplānotiem notikumiem, sakritībām, spontanitātei un nežēlestībai. Šodienas glezniecības kontekstā šo ideju mākslinieciskās izteiksmes formas varētu uzlūkot kā potenciālu bezgalību, kurai raksturīgas dažādas konfigurācijas, spēja brīvi augt un attīstīties jebkurā virzienā," par izstādes koncepciju stāsta triennāles rīkotāji.

Foto: Kristaps Ģelzis, "Inčupe". 2015, polietilēns, plastikāta līmplēve, akrila pigments.

"Mans galvenais fokuss ir preparēt to, ko mēs nepasakām. Jaunākajos darbos manu interesi saistījuši teksti, precīzāk, to pārvēršana vizuālā valodā, tādejādi mēģinot tam atrast vizuālu zemtekstu," par saviem darbiem vēsta Kristaps Ģelzis. "Saturs maniem izvēlētajiem vārdiem visbiežāk ir nacionāls. Domuzīme starp nacionālismu ir individualitāte. Es noteikti nepretojos tai individualitātei, kas ir barojusies no tās vietas, kurā es dzīvoju. Man liekas, ka tas ir tas spēks, kas automātiski padara lietas labākas, nevis nenoteikti vispārinātas."

Līdzās Latvijas māksliniekiem Kristapam Ģelzim un Andrim Vītoliņam Viļņas glezniecības triennālē piedalās vairāki desmiti mākslinieku no dažādām valstīm – Beļģijas, Vācijas, Igaunijas, Lietuvas, Čehijas, Rumānijas, Polijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!