Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 25. novembrī, noslēgsies viens no nozīmīgākajiem pasaules arhitektūras forumiem − Venēcijas biennāles 13.Starptautiskā arhitektūras izstāde "Kopīgs pamats", kurā ar ekspozīciju "Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā" tika pārstāvēta arī Latvija.

Kā vēsta Kultūras ministrijas pārstāve Lolita Rūsiņa, par Latvijas ekspozīciju Venēcijas biennālē skatītāji izrādījuši interesi.

Venēcijas biennāles arhitektūras izstādi veidoja tās kuratora Deivida Čiperfīlda veidotā ekspozīcija ar 69 apjomīgiem projektiem, kas bija apskatāmi Arsenālā, Centrālajā paviljonā, un kuru autori ir pasaulē atzīti arhitekti, fotogrāfi, mākslinieki, arhitektūras kritiķi, kā arī 55 nacionālo valstu ekspozīcijas, kuras tika izvietotas pilsētvidē.

"Tradicionālais izstādes apbalvojums "Zelta lauva" par labāko nacionālo dalību tika piešķirts Japānas paviljonam. Savukārt Latvijas ekspozīcija izraisīja gan sabiedrības, gan arhitektūras profesionāļu interesi. Informācija par Latvijas ekspozīciju tika atspoguļota gan ārzemju medijos, tostarp "Australian Design Review", "Italo-Baltica" un citos, gan Latvijas plašsaziņas līdzekļos. Jau tuvākajā laikā, 8. decembrī, ikvienam interesantam būs iespēja Latvijas televīzijā noskatīties raidījumu "Ielas garumā", kurā būs iekļauts sižets par Rīgas ielu Venēcijā un kurā radošā apvienība "Other Side Studio" pārstāvji stāstīs par Latvijas dalību Venēcijas biennālē," norāda Rūsiņa.

Kultūras ministrijā notikusi darba grupas sanāksme, kurā tika izvērtēts Latvijas ekspozīcijas sagatavošanas process un projekta īstenošana, finansējuma piesaiste, ideju konkursa organizēšana, sadarbība starp projektā iesaistītajām institūcijām un citi jautājumi. Darba grupas galvenie secinājumi − konsekvents valsts atbalsts nākotnē veidotu labvēlīgus priekšnosacījumus sekmīgākai sponsoru piesaistei. Tika izteikti arī priekšlikumi par ideju konkursa organizēšanas kārtību, kā arī par to, ka pirms konkursa izsludināšanas ir jāvienojas par kopīgiem uzstādījumiem, kas ir būtiski Latvijas arhitektūras nozarei ilgtermiņā, prezentējot to starptautiskai auditorijai.

Latviju ar ekspozīciju "Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā" pārstāvēja radošā apvienība "Other Side Studio" sadarbībā ar kuratori Ievu Kulakovu, arhitekti Līgu Apini un līdzkuratoru Venēcijā Andri Brinkmani. Ekspozīcijas goda komisārs bija Nacionālās arhitektūras padomes priekšsēdētājs, arhitekts Andris Kronbergs.

Radošā apvienība "Other Side Studio", kuratore Ieva Kulakova un arhitekte Līga Apine izsaka lielu pateicību projekta goda komisāram Andrim Kronbergam, Latvijas Arhitektu Savienībai un visiem atbalstītājiem, kā arī tiem, kuri sekoja līdzi ekspozīcijas tapšanai Venēcijā un izteica viedokli diskusijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!