Foto: Publicitātes foto

No 11. jūnija līdz 4. jūlijam Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) galerijas mazajā zālē būs apskatāma jaunā tēlnieka, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) tēlniecības nodaļas maģistrantūras absolventa Anša Dobičina personālizstāde "Atopos".

Izstādes nosaukums Atopos (no grieķu v. ἄτοπος, ἄ- ne, ārpus, topos - vieta) apzīmē kaut ko ārpus savas vietas, ikdienas un tās kārtības esošu.

"Virsmas, pa kurām ikdienā staigājam, īpaši ārtelpās, mūs visvairāk saista arī ar pagātni, kur iespiežas dažādas pēdas. Tajās nosēžas laiks un telpa, kas mana darba kontekstā tās padara par vērtīgām. Tās ir laikmeta nogulsnes, kur saglabājas dažādas liecības no vēstures, tādējādi iemiesojot gan reālas, gan transcendentālas formas," stāsta Dobičins.

"Izstādē apskatāma instalācija, ko veido četru pilsētvides dažādu zemes virsmu kopiju skulpturāli fragmenti, realizēti betona, alumīnija un marmora materiālos. Šīs vietas ir ikdienišķas, bet katrai no tām ir dažādi vēsturiskie un nozīmes slāņi, kas kopā veido daudznozīmīgu formu par mūsu vidi. Autors skatītāju iepazīstina ar savu vietas redzējumu un sajūtām, instalācijā, ar skaņas palīdzību, rekonstruējot realitāti, kur tiek savienotas šīs ģeogrāfiskās vietas un to konteksti ārpus reālās vietas, lai izceltu vērtības un problēmas, kas pastāv," stāsta izstādes rīkotāji.

Ansis Dobičins (1989) izglītību ir ieguvis Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Aktīvi piedalās starptautiskos tēlniecības simpozijos un grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs kopš 2005.gada. "Atopos"ir Anša Dobičina LMA Tēlniecības nodaļas Maģistrantūras diplomdarbs.

Izstādes "Atopos" atklāšana notiks 11. jūnijā plkst. 18:00. Latvijas Mākslinieku savienības galerija atrodas 11. novembra krastmalā 35. Galerijas darba laiks: P, O, T, C, P, S, Sv. plkst. 12.00 – 17.00, ieeja izstādē bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!