Foto: LNMM kolekcija

No 2019. gada 14. maija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā būs skatāmi jaunieguvumi fotogrāfiju kolekcijā – Gunāra Bindes un Gunāra Janaiša darbi, savukārt piektdien, 17. maijā, pulksten 16.00, Gunārs Binde viesosies muzejā ar lekciju par savu daiļradi, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas otrā stāva labajā spārnā šobrīd esošo fotogrāfiju ekspozīciju, kurā ir Egona Spura, Māras Brašmanes, Zentas Dzividzinskas, Andreja Granta, Intas Rukas un Gvido Kajona darbi, papildinās Gunāra Bindes un Gunāra Janaiša 12 fotogrāfijas.

Gunāra Bindes sešu fotogrāfiju sērija "Meitene ar krustiņu. Sarmīte Sīle" ir leģendārs projekts Latvijas fotomākslas vēsturē, kas tapis 60 gadu garumā – 1963., 1973., 1983.,1993., 2003. un 2013. gadā fotografējot Latvijā labi zināmās mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles (1945–2018) aktu. Sarmīte Sīle mūžībā devās pagājušajā gadā, viņa ir pazīstama Latvijas Televīzijas mākslas raidījumu redaktore un vadītāja. Daudzi no Sarmītes Sīles raidījumiem par mākslas dzīves notikumiem 20. gadsimta 70.–90. gados veido Latvijas Televīzijas videoarhīva zelta fondu.

Savukārt Gunāra Janaiša fotogrāfijās, ko apmeklētāji ieraudzīs jaunajā ekspozīcijas papildinājumā, iemūžinātas Latvijas mākslā nozīmīgas personības – Boriss Bērziņš, Jānis Pauļuks, Džemma Skulme, Egons Spuris, Līvija Endzelīna un Aija Zariņa. Uzņēmumos notvertā sejas izteiksme, žests, poza pārsteidzoši trāpīgi atklāj attēloto mākslinieku raksturu un ekspresiju.

17. maijā pulksten 16.00 muzejā viesies Gunārs Binde un pastāstīs par savu radošo darbību un par cikla "Meitene ar krustiņu. Sarmīte Sīle" tapšanu. Lekcija notiks LNMM Konferenču zālē. Ieeja – bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!