Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pēc mazāk nekā mēnesi ilga darba mākslas vēsturniece Emanuelle Polaka (Emmanuelle Polack) Luvras kolekcijā identificējusi 10 mākslas darbus, kas muzejā nonākuši kā nacistu laupījums, raksta ārvalstu mediji.

Darbi ir no ebreju-franču jurista Armāna Dorvila (Armand Dorville), kurš pameta Parīzi piespiedu kārtā Otrā pasaules kara laikā, bet viņa mākslas darbu kolekciju nacisti izpārdeva. Luvra iegādājās 12 darbus, tai skaitā Anrī Monjēra (Henri Monnier), Žana Luī Forā (Jean-Louis Forain), Pjēra Žila Menē (Pierre-Jules Mène) un citu gleznotāju darbus. Viens no 12 darbiem ir pazudis, bet Forā glezna šobrīd atrodas Orsē muzeja kolekcijā.

Šobrīd Dorvila ģimene ir uzrakstījusi oficiālu restitūcijas iesniegumu.

"Tas, protams, padara visu rūgtāku. Fakts, ka Francijas valdība 1942. gadā piedalījās laupījuma izpārdošanā," "artnet News" pauda Dorvila radiniece.

"Aptuveni 100 000 mākslas darbu kļuva par nacistu laupījumu un tika izpārdoti vācu okupācijas laikā, tādējādi nonākot arī vairāku Francijas valsts muzeju īpašumā. Lai gan lielākā daļa no šiem darbiem ir atgriezušies pie savu īpašnieku mantiniekiem, vēl Francijas nacionālajos muzejos atrodas aptuveni 2000 šādā veidā iegūtu mākslas darbu. Šobrīd aptuveni 100 no šiem 2000 darbiem ir atdoti likumīgajiem īpašniekiem. Taču tas ir pamudinājis aicināt talkā mākslas vēsturnieci Polaku, atpazīt Višī valdības laikā Francijas muzejos nonākušās mākslas vērtībās.

Nacistu salaupīto darbu restitūcijas darba grupas pārstāvis pauda ir noslēgusies Dorvila kolekcijas darbu izpēte un drīzumā tiks sniegta oficiāla rekomendācija, kā darbus atdot to likumīgajiem mantiniekiem tuvāko nedēļu laikā. Dorvila mantinieki šogad jau atguvuši trīs mākslas darbus no Kornelius Gurlita (1932 – 2014) kolekcijas Vācijā. Korneliusa Gurlita tēvs Hildebrands Gurlits bija nacistu laika mākslas dīleris un kolekcionārs, kurš mantojumā dēlam atstāja aptuveni 1500 priekšmetu lielu mākslas darbu kolekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!