Foto: LETA
Latvijas instalāciju mākslinieks Miks Mitrēvics iekļuvis prestižā laikmetīgās mākslas konkursa "Henkel Art.Award" finālā, portālu "Delfi" informē mākslinieka pārstāvji.

Konkurss šogad no Baltijas valstīm kopā saņēma 38 darbus. Kā labāko latviešu mākslinieku žūrija izvēlējās Miku Mitrevicu. Viņa darbi ir izstādīti Latvijā, Nīderlandē, Beļģijā, Horvātijā, Vācijā un Austrijā.

Miks Mitrēvics (1980) beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu Vizuālās komunikācijas nodaļā. Par darbu "Personu kolekcija" iekļuvis pirmāsPurvīša balvas finālā, kā arī ieguvis "Swedbank" laikmetīgās mākslas balvu, veiksmīgi piedalījies Eiropas laikmetīgās mākslas biennālē "Manifesta 7" Rovereto, Itālijā. 2009. gadā kopā ar mākslinieci Evelīnu Deičmani pārstāvējis Latviju Venēcijas biennālē ar ekspozīciju "Trauslā daba". 

Šī gada "Henkel Art.Award" no Baltijas māksliniekiem labākā lietuviešu māksliniece bija Egle Budvitite, kura iesniedza konkursā video. Viņa ir studējusi gan Rīgā, gan Nīderlandē audiovizuālo mākslu. No Igaunijas māksliniekiem konkursa finālā iekļuvusi foto māksliniece Marge Monko. Viņas darbi ir izstādīti vairākās Igaunijas galerijās, kā arī Helsinkos un Budapeštā.

Žūrija atzīmēja, ka iesniegto darbu mākslinieciskā kvalitāte ir augsta un atlasīt finālistus bija sarežģīts uzdevums. Žūrijas sastāvā ir mākslinieks un mākslas kritiķis Raels Artels (Rael Artel), māksliniece un kuratore Marija Arūzo (Maria Arusoo) un galerijas pārstāvis Indriķis Grigors (Indrek Grigor). Uzvarētāji tika atlasīti, divās atlases kārtās izvērtējot visus iesniegtos darbus. Nākamajā kārtā starptautiskā ekspertu žūrija atlasīs piecus laureātus, kā arī konkursa uzvarētāju. Galvenā balva tiks pasniegta Gala apbalvošanas ceremonijā Vīnē 2012. gada novembrī.

Konkurss ir paredzēts jaunajiem māksliniekiem no Centrālās un Austrumeiropas valstīm. Galvenā balva konkursa uzvarētājam ir 7 000 eiro, kas tiek piešķirta sadarbībā ar KulturKontakt (Austrijā). Šogad "Henkel Art.Award" sacensības norisinājās jau vienpadsmito reizi. Papildus naudas balvai starptautiskā konkursa uzvarētājam būs iespēja prezentēt savus darbus mākslinieka dzimtajā valstī, kā arī veidot personālizstādi modernās mākslas muzejā MUMOK.

"Henkel Art.Award" ir māksliniekiem, kuru gleznas, zīmējumi, fotogrāfijas, video vai instalācijas ir izcilas un novatoriskas. Konkursā nepastāv tēmu ierobežojumi.

FOTO: Mika Mitrēvica un Kristīne Kursišas izstāde 'Waithings*' Rīgas mākslas telpā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!