Foto: Publicitātes foto
Mūžībā ir aizgājis Pēteris Gleizdāns, mākslinieks, pedagogs, ilggadējais Rēzeknes lietišķās mākslas vidusskolas direktors, Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles lektors, zinātnisko pētījumu laikmetīgajā grafikā autors, portālu "Delfi" informē žurnāla "A12" pārstāve Ināra Groce.

Rosīgs grafikas izstāžu autors un dalībnieks, par radošo darbību apbalvots ar Latvijas Valsts Triju Zvaigžņu ordeņa zelta goda zīmi. Pēteris Gleizdāns ir bijis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Rēzeknes filiāles pirmā izlaiduma absolvents. Pēc beigšanas ir palicis strādāt par pedagogu.

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola ir vienīgā un pēdējā līdz pat aiziešanai mūžībā Pētera Gleizdāna darbavieta.

Pēteris Gleizdāns ir dzimis 1934. gada 1. augustā Nautrēnu pagasta Lazdu ciemā zemnieka Ādama un Konstantīnas piecu bērnu ģimenē, mācījies Nautrēnu vidusskolā. Pēc Latvijas Mākslas akadēmijās absolvēšanas no 1977. – 1987. gadam ir bijis Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas direktors. Vadījis mācību korpusu celtniecību, Mākslas skolas un koka mākslinieciskās apstrādes nodaļas izveidošanu. Organizējis grafikas darbnīcu un Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiāles grafikas nodaļu. Trešās atmodas laikā piedalījies Aglonas bazilikas un klostera kompleksa rekonstrukcijas idejas un koncepcijas izstrādē, bijis mākslinieks žurnālam "Katōļu Dzeive", veidojis tā emblēmu un dizainu, kā arī Aglonas bazilikas simboliku, Rēzeknes Augstskolas ģērboni, Rēzeknes–Aglonas diecēzes bīskapa vapeni.

Saņēmis Romas pāvesta Jāņa Pāvela II medaļu un 1990.gadā Vatikāna kancelejas Atzinības rakstu.

No 1957. gada kā pirmais no Rēzeknes māksliniekiem piedalījies Republikāniskajās karikatūru izstādēs un Republikāniskajās zīmējumu izstādēs. Darbi eksponēti starptautiskajās tematiskajās un projektu izstādēs Latvijā un ārzemēs. Darbojies stājgrafikā, akvareļglezniecībā, grāmatu grafikā, lietišķajā grafikā, plakātu veidošanā, datorgrafikā.

Atvadīšanās no mākslinieka Pētera Gleizdāna notiks 10.oktobrī no pulksten 11 Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā, izvadīšana pulksten 12 uz Ančupānu kapiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!