Foto: AFP/EPA/Scanpix/LETA
781 miljons ASV dolāru – šādu summu pēc medija "Bloomberg" aplēsēm 2021. gadā par 10 visdārgāk pārdotajiem darbiem kopā samaksājuši mākslas cienītāji no visas pasaules. Kā norāda "Bloomberg", tad šī summa, piemēram, pārsniegusi jaunākās Džeimsa Bonda filmas pasaules kases ieņēmumus un gandrīz vienlīdzīga Ņujorkas štata piešķirtajiem līdzekļiem Covid-19 pandēmijas radīto seku likvidēšanas programmai mazajiem uzņēmumiem.

Lai arī šī summa nav jauns pasaules rekords, un arī atsevišķo darbu vērtība nav sasniegusi nepieredzētas virsotnes, visi desmitniekā iekļuvušie darbi pārdoti par vairāk nekā 50 miljoniem ASV dolāru. Salīdzinājumam – 2020. gadā šādi darbi bija tikai divi. Sarakstā joprojām dominē klasiskas vērtības – Vinsents van Gogs, Pablo Pikaso, Klods Monē un pat Renesanses laika mākslinieks Sandro Botičelli, taču viens no gada šokējošākajiem brīžiem mākslas tirgū, bez šaubām, bija mūsdienu digitālā mākslinieka Maika Vinkelmana jeb Beeple “Instagram” attēlu kolāžas pārdošana par summu, kas ievērojami pārsniedza jau minētos 50 miljonus dolāru.

Pablo Pikaso 'Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)' (1932) – 103,4 miljoni ASV dolāru


Foto: AFP/Scanpix/LETA

Tikai 19 minūšu laikā šī portreta cena sasniedza jau 90 miljonus ASV dolāru. Pateicoties izsoļu nama “Christie’s” piemērotajai nodevai, gala cena pārsniedza 100 miljonu robežu. Kad cena bija sasniegusi 60 miljonus, sacensību par gleznu turpināja divi kaislīgi Pikaso kolekcionāri, solot pa vienu miljonu lieliem soļiem, līdz portreta vērtība gandrīz divreiz pārsniedza sākotnēji prognozēto cenu. Viena no ikoniskākajām Pikaso gleznām, kurā mākslinieks iemūžinājis savu mūzu un mīļāko Mariju Terēzi.

Žans Mišels Baskjā 'In This Case' (1983) – 93,1 miljons ASV dolāru


Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikāņu 80. gadu mākslas “brīnumbērna” Žana Mišela Baskjā darbu vērtība pēdējo gadu laikā augusi vairākkārtīgi. Darbs “In This Case” ir otrā visu laiku dārgāk pārdotā Baskjā glezna, un par to izsoles gaitā sacentās seši solītāji, beigās tās pārdošanas cenai kopā ar nodevu arīdzan gandrīz divkārtīgi pārsniedzot prognozēto.

Sandro Botičelli 'Portrait of a Young Man Holding a Roundel' – 92,2 miljoni ASV dolāru


Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

Renesanses klasiķa Botičelli darbs ir vienīgais šī gada desmitniekā iekļuvušais darbs, kas neietilpst modernās un laikmetīgās mākslas robežās. Par tā iespējamo pārdošanas cenu noritēja karstas debates, un atsevišķi eksperti paredzēja pat 200 miljonus ASV dolāru augstu cenu. Tiesa, cena nepiedzīvoja dramatisku kāpumu, tomēr gandrīz desmitkārtīgi pārspēja iepriekšējo Botičelli darba cenas rekordu, kas bija 10,4 miljoni dolāru 2013. gadā.

Marks Rotko 'No. 7' (1951) – 82,5 miljoni ASV dolāru


Foto: AFP/Scanpix/LETA

Stabili Top 10 iekļūst Daugavpilī dzimušā Marka Rotko darbi. Pagājušajā gadā tas bija 1967. gadā radīts darbs bez nosaukuma, ko pārdeva par 31,3 miljoniem dolāru. Šogad kādam Āzijā dzīvojošam mākslas kolekcionāram izdevās iegādāties Rotko darbu par gandrīz trīs reizes lielāku summu, padarot šo par otro visu laiku dārgāko izsolē pārdoto Rotko darbu. Tas tika pārdots no slavenās no Maklovu kolekcijas, kuru 45 gadu laikā veidoja amerikāņu nekustamo īpašumu magnāts Harijs Maklovs un viņa sieva Linda.

Alberto Džakometi 'Le Nez' (1965) – 78,4 miljoni ASV dolāru


Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vēl viens mākslas darbs no iepriekš pieminētās Maklovu kolekcijas un vienīgais tēlniecības darbs šī gada sarakstā. Drīz pēc šī Šveices tēlnieka darba pārdošanas par tā pircēju sevi atzina kriptovalūtu uzņēmējs Džastins Suns.

Vinsents van Gogs 'Cabanes de Bois Parmi les Oliviers et Cyprès' (1889) – 71,4 miljoni ASV dolāru


Foto: Publicitātes foto

Kopš van Goga nāves pagājuši jau 130 gadi, taču viņam ir liels potenciāls kļūt par 2021. gada pieprasītāko mākslinieku. Par šo gleznu savā starpā cīnījās septiņi solītāji, un tā bija viena no trim van Goga darbiem, kas šogad tika pārdoti no naftas magnāta Edvīna Koksa kolekcijas. Abi pārējie van Goga darbi tika pārdoti par attiecīgi 35,9 un 40,5 miljoniem ASV dolāru.

Klods Monē 'Le Bassin aux Nymphéas' (1917-19) – 70,4 miljoni ASV dolāru


Foto: AP/Scanpix/LETA

Arī viens no impresionisma “tēva” jau tuvāk mūža nogalei radītajiem darbiem šogad izpelnījās lielu kolekcionāru uzmanību un ievērojami pārspēja prognozēto pārdošanas cenu ap 40 miljonu dolāru.

Beeple 'Everydays: The First 5,000 Days' (2021) – 69,3 miljoni ASV dolāru


Foto: AP/Scanpix/LETA

Gada pārsteigums pasaules mākslas tirgū un visā mākslas pasaulē – 11. martā Maikla Vinkelmana ar mākslinieka pseidonīmu Beeple radītais NFT kriptomākslas formāta darbs (kuru mākslinieks jau bija publicējis vietnē “Instagram”) tiešsaistes izsoles laikā tika nosolīts par digitālam darbam nepieredzēti astronomisku summu. Iespējams, kāds no kriptovalūtu miljardieriem, kurš visdrīzāk šo darbu iegādājās, vēlējās padarīt NFT mākslas tirgu par tikpat nozīmīgu kā tradicionālo, fizisko darbu izsoles. Un tas arī izdevās.

Džeksons Poloks 'Number 17 1951' (1951) – 61,2 miljoni ASV dolāru


Foto: Publicitātes foto

Saraksta turpinājumā vēl viens abstrakcionisma klasiķis ar stabili augstu tirgus vērtību – amerikānis Džeksons Poloks. Viņa gleznas nav viegli iegādāties, jo liela daļa atrodas muzejos, bet privātie kolekcionāri savus darbus publiski pārdod nelabprāt. Šis Poloka darbs tika izsolīts ar prognozēto cenu ap 35 miljoniem dolāru, taču rezultātā to apsteidza gandrīz divkārt.

Sajs Tvomblijs 'Untitled' (2007) – 58,9 miljoni ASV dolāru


Foto: EPA/Scanpix/LETA

Sarakstu noslēdz amerikāņu mākslinieks Sajs Tvomblijs, kura darbs arī pagājušajā gadā ierindojās dārgāko desmitniekā. Šogad Tvomblija “rezultāts” summas ziņā ir augstāks, taču uz kopējā fona viņa darba vērtība krietni iepalikusi – un, kā raksta “Bloomberg”, arī izsoļu namā “Sotheby’s” nosolītais 51 miljons ASV dolāru, kas kopā ar nodevām sasniedzis gandrīz 59 miljonus, kopumā esot uzskatīts par vilšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!