Prado muzejs Madridē (Museo del Prado) un Pasaules dabas fonds (WWF) apvienojuši spēkus, lai vērstu uzmanību uz klimata pārmaiņām un to izraisītajām sekām, un publicējuši video, kurā redzami slaveni mākslas darbi no muzeja kolekcijas un tas, kā tajos redzamās ainas izskatītos pēc klimata pārmaiņām, kas radušās globālās sasilšanas rezultātā.

Kā šo iniciatīvu raksturo Pasaules dabas fonda pārstāvji, "šis ir oriģināls veids kā iekustināt sarunu par klimata pārmaiņām". Publiskā paziņojumā Pasaules dabas fonds paudis, ka vēlas iesaistīt sabiedrību cīņā pret klimata izmaiņu globālajiem draudiem, un cer, ka redzētais mudinās ikvienu pieprasīt no politiķiem daudz ātrāku rīcību un lēmumu pieņemšanu šajos jautājumos.

Prado muzejs pirmo reizi šo video demonstrēja jau 2019. gada decembrī, kad Spānijas galvaspilsetā notika ANO klimata samits. Video brīdina par sekām – plūdiem, izsīkušām upēm un migrāciju, jo klimata pārmaiņu dēļ daudzi pasaules iedzīvotāji būs spiesti pamest savas mājas.

Viens no video redzamajiem darbiem ir Djego Velaskesa glezna, kurā attēlos Spānijas karalis Felipe IV zirga mugurā. Ceļoties jūras ūdens līmenim, 17. gadsimta Spānijas un Portugāles karalis un viņa zirgs vairs nestāvētu jūras krastā, bet gan būtu jau daļēji zem ūdens. Tāpat video redzami impresionista Hoakina Soroljas (Joaquín Sorolla) darbs "Zēni pludmalē", flāmu gleznotāja Joahima Patinira (Joachim Patinir) "Harons šķērso Stiksu" un Francisko Goijas "Saulessargs".

Prado ir Spānijas Nacionālais mākslas muzejs, kas atrodas Madridē. Tajā aplūkojama viena no Eiropas lielākajām mākslas kolekcijām, kurā atrodami darbi sākot no 12. līdz pat 19. gadsimtam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!