Foto: Publicitātes attēls
Piektdien, 12. aprīlī mākslas centrā "Zuzeum" noris apbalvošanas ceremonija, kurā tiks paziņots "Purvīša balvas 2019" laureāts.

Uzvarētāju noteiks starptautiska žūrija septiņu cilvēku sastāvā, izvērtējot astoņu fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, ko līdz pat 9. jūnijam iespējams apskatīt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Lielajā zālē.

Uz "Purvīša balvu 2019" šogad pretendē astoņi mākslinieki un mākslinieku grupas – Ēriks Apaļais par gleznu sēriju "Zemes dienasgrāmatas", Ievas Epnere par personālizstādi "Dzīvo atmiņu jūra", Kristaps Epners par darbu "Aizmirst mani nevar", Gints Gabrāns par papildinātās realitātes projektu SAN, Romāns Korovins par personālizstādi "Meistara Vu un meistara Lī satori", Paulis Liepa par izstādi "Daiļo mākslu kabinets", Rasa Šmite un Raitis Šmits par izstādi "Mikropasauļu svārstības", kā arī tekstu grupa "ORBĪTA" (Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs) par izstādi "No kā rodas dzeja".

Apbalvošanas ceremonijas laikā pirmo reizi tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu mākslā. Lēmumu par to, kuram māksliniekam piešķirt balvu, pieņem "Purvīša balvas" organizatori, un šogad balvu par mūža ieguldījumu mākslā saņems māksliniece Džemma Skulme.

Tāpat ceremonijas laikā tiks paziņots arī portāla "Delfi" skatītāju simpātijas balsojuma uzvarētājs.

"Purvīša balva" tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). "Purvīša balva" ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

"Purvīša balva" dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo "Purvīša balvu" 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās "Purvīša balvas" laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt". Trešo "Purvīša balvu" 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi "Zemes darbi", ceturtā "Purvīša balva" 2015. gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi "Netaisnība", bet piekto "Purvīša balvu" 2017. gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu "Dziesma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!