Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvērtējusi 2012. gada otrā ceturkšņa (aprīlis līdz jūnijs) notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi fināla atlasei, kas notiks 2012. gada beigās, trīs māksliniekus – Ivaru Heinrihsonu, Krišu Salmani un Sandru Krastiņu.

Ivars Heinrihsons balvai izvirzīts par darbu izstādi "Le Chevalet de Chevaux" galerijā "Māksla XO" šī gada maijā.

"Heinrihsona pazīstamais rokraksts un tradicionālā tēma – zirgi – bija prezentēta labākajā formā. Iekārtojums apzināti un ironiski apspēlēja klasiskās arhitektūras elementus – frīzes, plafonus. Izstādē bija vairāki darbi, kas pieskaitāmi pie mākslinieka labākajiem darbiem un vērtējami kā latviešu mūsdienu glezniecības paraugi," izstādi vērtē Vilnis Vējš.

"Cildināma ir arī autora konsekventā spēja iet glezniecībai tik neierastajā ahromatiskajā virzienā, prasme izvilkt "krāsu" melnbalti pelēkajā gammā, vēlme parādīt gleznojuma grafiskās iespējas," pauž žūrijas pārstāvis Jānis Borgs.

Krišu Salmani žūrija balvai izvirzījusi par izstādi "Uzticēšanās trauslums" galerijā "Alma", kas tika atklāta šī gada 28. maijā un ir aplūkojama līdz 27. jūlijam.

"Ar šo izstādi Krišs Salmanis apliecina sevi kā vienu no izcilākajiem latviešu konceptuālistiem. Viņš ir panācis atzīstamu domas skaidrību un izteiksmes tīrību. Uzticēšanās trausluma ideju dažādās atklāsmes izstādē tiek rādītas niansētā gammā – no vieglas ironijas līdz dzelžainai loģikai. Autora lakoniskais askētisms piešķir šai mākslinieciskajai izpausmei zināmu kamerstila monumentālismu. Iepriecina mākslinieka nopietnais briedums un prasme izvairīties no pseidofilozofiskiem vai "zinātniskiem" savu darbu "dekorējumiem". Krišs Salmanis pierāda šī mākslas virziena vitalitāti Latvijas kultūras ainavā," uzskata Jānis Borgs.

"Māksliniekam izdevies "attīrīt" savu izteiksmes valodu līdz lakonisku žestu līmenim, koncentrējot minimālistiskās formas izpausmēs ārkārtīgi blīvu informācijas un emociju spektru. Izstādes "vieglais" formāts akcentē nobriedušu domas kustību, prasmi atšķirt lieko no būtiskā un spēju kondensēt trauslas sajūtas vizuālos risinājumos," piebilst žūrijas pārstāve Solvita Krese.

Sandra Krastiņa Purvīša balvai izvirzīta par izstādi "Pirmdiena. Otrdiena. Trešdiena. Ceturtdiena. Un nakts...", kas Rīgas galerijā bija aplūkojama no 21. marta līdz 15. maijam.

"Sandra Krastiņa pieder pie mūsu mākslas vidējās paaudzes klasiķu kopas. Par viņas daiļradi un māksliniecisko koncepciju jau bija izveidojies it kā nemainīgs priekšstats. Taču šajā izstādē māksliniece spējusi atkal apliecināt savu izcilo vitalitāti un kreatīvo ideju neierobežotas attīstības iespējas, jaudu atkal kārtējo reizi attīstīt jaunu glezniecisku konceptu ar tikai viņai raksturīgu monumentalitāti un glezniecisko "švunku"," izstādi raksturo Jānis Borgs.

"13 jaunas lielformāta gleznas ir jauns pavērsiens Sandras Krastiņas figurālās glezniecības attīstībā. Fascinē psiholoģiskais tvēriens un trauksmes izjūta koloristiski harmoniskajās un telpiski blīvajās kompozīcijās," papildina Ginta Gerharde-Upeniece.

Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā no 2011. gada 1. janvāra līdz 2012. gada 15. decembrim darbojas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava. Ekspertu darba grupa nominantus balvai izvirza reizi ceturksnī.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude". Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuvis mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!