Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā no 13. septembra izstādē "Mecotintas laiks / Time of the Mezzotint" būs apskatāmas pasaulē slavenu mākslinieku mecotintas, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.


Kā raksta projekta iniciators, Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš, mecotinta sava samtaini melnā rakstura un procesa laikietilpības dēļ tiek uzskatīta par elitāru grafikas tehniku. Radusies 17. gadsimta vidū kā tobrīd unikāls tonālās izteiksmes veids, mecotinta savu uzplaukumu jeb tā dēvēto Zelta laikmetu piedzīvoja gadsimtu vēlāk.

Interese par mecotintu mūsdienu grafikā atdzima 20. gadsimta beigās. Jāpiemin izcilā mākslinieka Mauritsa Kornelisa Ešēra (Maurits Cornelis Escher; 1898–1972) un Joso Hamaguči (Yozo Hamaguchi; 1909–2000) ietekme uz saviem sekotājiem, kā arī mecotintas īpašās popularitātes vilnis 20. gadsimta 70. gados, kas saistāms ar pastiprināto interesi par fotoreālismu, kam šī grafikas tehnika bija ļoti piemērota.

Šodien vārds "mecotinta" jau ir izgājis ārpus profesionālajā mākslas vidē lietotās terminoloģijas. Ja ne katrs no miljoniem datoru lietotājiem pasaulē zinās par mecotintas tehnikā radītajiem šedevriem 18. gadsimtā, daudzi būs vismaz dzirdējuši par datorprogrammas Adobe Photoshop piedāvāto attēlu apstrādes filtru – mezzotint.

Mūsdienu digitālo tehnoloģiju attīstība savā ziņā no jauna ir veicinājusi mākslinieku interesi par klasiskajām grafikas tehnikām, tai skaitā mecotintu.

Tomēr šobrīd pasaulē nav daudz mākslinieku, kuri konsekventi strādā mecotintas tehnikā. Būtisks faktors, kas ne vienu vien no tās attur – tas ir laiks. Laiks, kas ir nepieciešams, lai izveidotu pat neliela formāta darbu, dažreiz pat vairākkārt pārsniedz laiku, kas vajadzīgs darba realizācijai kādā citā grafikas tehnikā. Tāpēc arī radās iecere savstarpēji sadarboties un pēc pašu mākslinieku iniciatīvas organizēt kopīgas starptautiskas izstādes. Pirmā notiks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā.

Izstādē piedalās mākslinieki: Katsunori Hamaniši (Katsunori Hamanishi, Japāna); Masataka Kurojanagi (Masataka Kuroyanagi, Japāna); Juka Ventinens (Jukka Vänttinen, Zviedrija); Kristofers Novickis (Christopher Nowicki, Polija); Anti Ratalahti (Antti Ratalahti, Somija); Ads Stijnmans (Ad Stijnman, Holande); Faņs Miņs (Fan Min, Ķīna); Majla Zeneli (Majla Zeneli, Vācija); Jaroslavs Jendžejovskis (Jarosław Jedrzejowski, Polija), Juris Petraškevičs (Latvija) un Guntars Sietiņš (Latvija). Lielākā daļa darbu Latvijā tiek izstādīti pirmo reizi. Katrs autors pārstāvēts ar trim līdz četriem darbiem. Paredzams, ka projekts turpināsies Polijā, ASV un Ķīnā.

Kā īpašu šīs izstādes dārgumu izstādes organizatori min izcilās latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas trīs mecotintas no Jāņa Zuzāna kolekcijas.

Izstāde aplūkojama līdz 28. oktobrim. Izstāžu zāle "Arsenāls" atrodas Torņa ielā 1, Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!