No 7. februāra izstāžu zāle "Rīgas mākslas telpa" atkal ir atvērta apmeklētājiem un laipni aicina visus interesentus uz divām krāšņām jauno mākslinieču izstādēm – Kristīnes Kutepovas gleznu personālizstādi "Redzējumi" un Margaritas Germanes laikmetīgās tēlniecības izstādi "Metamorfoze" (kuratore - Luīze Lismane), portālu "Delfi" informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības mediju un komunikācijas projektu vadītāja Vineta Žilinska.

Izstāžu zālē bija izveidojusies avārijas situācija – intensīvā lietus nokrišņu un bojātās hidroizolācijas dēļ notekūdeņi ieplūda izstāžu zālē, kas atrodas zem Rātslaukuma. Tika veikta apsekošana un atrasta precīza vieta, kas izraisīja tehniskās problēmas. Remontdarbi ir pabeigti un tehniskās problēmas ir novērstas.

Jaunās gleznotājas Kristīnes Kutepovas pirmā tik vērienīgā personālizstāde, kas skatāma līdz 29. martam, veidos priekšstatu par mākslinieces individuāli saredzētām ainām un pieredzētiem notikumiem, kur vienādi liela vērība ir pievērsta kā ikdienišķas dzīves smalkumiem, tā garīgiem meklējumiem austrumu filosofijā. Kristīnes Kutepovas glezniecības satura mērogs ir bezgalīgi plašs – tajā ietilpst gan smalki izjusta Carnikavas piemales zāles stiebru sērija, gan sadzīviskas ģimenes ainas ar aizmigušajiem. Turpat viss var dabiski pārvērsties abstraktās mākoņu gubās un dekoratīvās kalnu virsotnēs no piedzīvotā ceļojuma uz Indiju.

Gleznotājas rokrakstā visbūtiskākā loma ir krāsai, tālāk formai un faktūrai. Krāsu laukumi, to kontrasti visbiežāk kārtoti impulsīvi, brīvi un aizrautīgi, izmantojot kā miniatūrus audeklus, tā arī lielus formātus, tādējādi tie izstrādāti var būt smalkām otu līnijām un vienlaikus – slotas vēzieniem, pēdām, krāsu lējumiem. Mākslinieces skatījums par dažādajām tēmām variē no abstraktām līdz popārtiskām vīzijām, kur pat saruna par smagāko notikumu var izvērsties liega.
Kristīne Kutepova (1982) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības bakalaura (2017) un maģistra (2019) studiju programmu. Saņēmusi LMA balvu konkursā “SEB stipendija glezniecībā” 2017. gadā un Mecenātes Ināras Teterevas stipendiju mākslā 2015. gadā. Kopš 2014. gada piedalījusies dažādās grupu izstādēs, tostarp starptautiskos projektos Itālijā un Vācijā. Līdz šim šī ir pirmā tik vērienīga apjoma Kristīnes Kutepovas personālizstāde.

Izstādes ietvaros notiks gleznotājas vadītas meistardarbnīcas bērniem 15. un 29. martā pulksten 11, kā arī tieši šai izstādei īpaši radīti “1x MMM” pianistes Agneses Egliņas vadībā 26. februārī un 11. martā.

“Rīgas mākslas telpa” Intro zālē eksponēta Margaritas Germanes laikmetīgās tēlniecības izstāde “Metamorfoze”, kas būs skatāma līdz 1. martam.

Metamorfoze jeb pārvēršanās no vienas formas otrā savas attīstības laikā ir vilinājusi ne vienu vien mākslinieku, ļaujoties iztēlei par krasām esamības vai apkārtējās pasaules pārmaiņām.
Margaritas Germanes laikmetīgās tēlniecības izstādē metamorfoze ir vērojama kā pārējas process, kad esi vairākās izmaiņu stadijās vienlaikus.

“Šī metamorfoze ir par pārvērtībām apziņā. Tā ir vērtību stabilizēšana, kur pašos pamatos ir atstāta vieta dinamiskām svārstībām. Mans balanss ir kustība. Nebaidīties sākt no jauna, apaugt ar nezināmo, iegūt viedumu, tā stiprinot pārliecību par sevi, par manu iekšējo es domāju, tātad esmu.”

Izstādi “Metamorfoze” veidos laikmetīgās tēlniecības objektu grupa – pašportreti, kas izstrādāti autortehnikā un eksperimentālās materiālu kombinācijās, par centrālo izstādes vēstījumu atstājot autores simboliski bezgalīgo pārmaiņu procesu.

Margarita Germane (1986) absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas dizaina nodaļas bakalaura programmu (2010), turpina maģistra studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozares programmā, kā arī studējusi Venēcijas mākslas akadēmijas apmaiņas programmā Itālijā. Jaunā māksliniece Margarita Germane šajā izstādē eksponē darbus, kas tapuši metamorfozes procesā starp Venēciju un Latviju.

Izstādes ietvaros notiks tēlnieces vadītās meistardarbnīcas bērniem 16. februārī un 1. martā pulksten 11.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!