Foto: Uldis Briedis, “Deja ar pavāri – bijušo prokurori grieķa Zorbas garā‘‘ (1975, oktobris)
Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmā, sestdien, 14. maijā, plkst. 12.00 izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa ar skatītājiem tiksies fotogrāfs Uldis Briedis. Saruna notiks izstādes "Restart" ietvaros, portālu "Delfi" informē izstāžu zāles pārstāvji.

Sarunas laikā fotogrāfs iepazīstinās apmeklētājus un interesentus ar izstādē pirmo reizi publiski eksponētiem darbiem, kas tapuši fotoreportiera Ulda Brieža un mūziķa Ingvara Leiša sešu mēnešu un piecu dienu ilgajā velobraucienā no Rīgas uz Vladivostoku 1975. gadā. Apbraukājot apmēram 30 latviešu ciemu visā Krievijā, un visdažādākajos laikapstākļos pa ceļiem un bezceļiem, pārvarēti kopumā 13 000 kilometru. Toreiz ceļojums oficiāli tika noformēts kā Latvijas žurnāla "Zvaigzne" ārštata autoru brauciens, bet patiesais tā mērķis bija meklēt tautiešu pēctečus bijušajās latviešu kolonijās.

Fotogrāfs Uldis Briedis (1940) ir pazīstams kā ilggadējs laikraksta "Diena" fotogrāfs, padomju gados viņš strādājis par fotoreportieri laikrakstā "Padomju Jaunatne", Liepājas avīzēs "Komunists" un "Ļeņina Ceļš" un gandrīz piecdesmit aktīva fotogrāfa darba gados daudzas reizes publicējies daudzos preses izdevumos.

Fotogrāfs, pildot savus darba pienākumus, vairākkārt ticis aizturēts. Tieši ar Ulda Brieža vārdu saistās fotoreportāžas par nozīmīgākajiem panākumiem Latvijā 20. gadsimta otrajā pusē.

Viņš saņēmis vairākus apbalvojumus, vairākkārt atzīts par Labāko preses fotogrāfu (1984. un 1988.) un ieguvis Latvijas Žurnālistu savienības prēmiju (1988). 2010. gadā apgāds "Neputns" laidis klajā Laimas Slavas sastādītu māksliniekam veltītu grāmatu "Laika mednieks". 2011. gadā Uldis Briedis apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Jau ziņots, ka izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa līdz 12. jūnijam ir aplūkojama starptautiska laikmetīgās fotogrāfijas izstāde "Restart". Izstādi raksturo ideja par nepieciešamību dziļāk saprast šodienas pasauli, izceļot tās dialektisko saistību ar pagātni un nākotni. Tā iekļauj 18 mākslinieku darbus, kas stāsta un rada iespaidus par jauna, ievērības cienīga skatījuma uz pagātni esamību un demonstrē gluži vai meistarklasi attēlu pārstrādei mentālā piesārņojuma apstākļos. Vienlaikus izstādē ir izvirzītas šodienas fotogrāfijas kā mākslas prakses tendences, jo moderno tehnoloģiju straujās attīstības rezultātā nākas pārvērtēt arī attēlu nozīmi un to sniegto vēstījumu. Izstādes kuratore – Inga Brūvere sadarbībā ar Ievu Epneri, Aigu Dzalbi un Marīe Šēvoldu (Marie Sjovold, Norvēģija).

Savukārt Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016 konkursa – balvas izstāde "Meklējam jauno fotogrāfijā!" izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" apskatāma tikai līdz šīs nedēļas beigām – 15. maijam. Tajā eksponēti trīs konkursa finālistu – Viktorijas Ekstas (Latvija), Andreja Strokina (Latvija) un Alisas Nirgi (Alissa, Nirgi, Igaunija) – darbi, kurā katrs no māksliniekiem piedāvā savu oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu, tiecoties uz konceptuālu fotogrāfijas lietojumu.

Ieejas biļete uz pasākumu 2.50 eiro. Skolēniem un studentiem (uzrādot apliecinošu dokumentu) 1.25 eiro, senioriem (uzrādot apliecinošu dokumentu) 1.50 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!