Foto: Publicitātes foto
No 2020. gada 27. novembra līdz 2021. gada 25. janvārim Rīgas Mazākajā galerijā būs skatāms Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna darbs. Tā ir pirmā daļa no tandēma kopdarba "Tūlīt", kura otrā daļa, vērienīga izstāde Mākslas stacijā "Dubulti", tiks realizēta nākamā gada vasarā.

Kā vēsta izstādes veidotāji, Rīgas Mazākās galerijas skatlogā būs redzams melns rombs, kas izraisa vairākas asociācijas. Tas uztverams gan kā mirstības simbols, šajā gadījumā zārks, gan kā sievišķās un vīrišķās simbolikas apvienojums. Tajā var saskatīt arī reliģisku simboliku – krusta formu. Rombs stāv nekustīgs. Ik pa laikam uz tā pavīd vārds "Tūlīt", it kā aicinot skatītāju ilgstoši to vērot cerībā uz kādu dramatisku pagriezienu. Taču tāda nav. Ir tikai tūlīt.

Izstādes kurators – Tomass Pārups.

Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns ir mākslinieku tandēms, kurš radies 2003. gadā. Kopš tā laika viņi aktīvi piedalās laikmetīgās mākslas izstādēs Latvijā. Viņu darbi vairākkārt izvirzīti "Purvīša balvai" un nonākuši arī virknē privātkolekciju, kā arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā. Šogad nāca klajā Tomasa Pārupa monogrāfija par Sarmīti Māliņu (Izdevniecība "Neputns").

"Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns ir viena savdabīgākajām parādībām Latvijas laikmetīgajā mākslā. Pieturoties pie izteikta lakonisma un domas tīrības savos darbos, mākslinieki izceļas ar savu nepretenciozitāti uz bieži vien pārmērīgi pretenciozā laikmetīgās mākslas fona," raksta izstādes veidotāji.

Rīgas Mazākā galerija ir eksperimentāla izstāžu telpa, kas atrodas K. K. fon Stricka villas skatlogā un tajā notiekošās izstādes skatāmas vienīgi no Aristida Briāna ielas. Tā ir kvadratūras ziņā mazākā galerija Rīgā un katra tajā risinātā projekta koncepcija radīta rēķinoties ar attiecīgo telpu un novietojumu, tostarp arī K. K. fon Stricka villas unikālo arhitektūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!