Apgāds "Neputns" laidis klajā divu mākslas zinātnieču – Rūtas Kaminskas un Anitas Bisteres – ilgstošu pētījumu un sadarbības rezultātā tapušo grāmatu par sakrālo arhitektūru un mākslu Daugavpils rajonā.
Daugavpils rajona salīdzinoši nelielajā teritorijā atrodama liela tradīciju daudzveidība – dažādība konfesionālajā, etniskajā, kultūrvēsturiskajā un māksliniecisko tradīciju attīstības pēctecības plāksnē.

Grāmatā ietverta informāciju par 58 sakrālajām celtnēm, tai skaitā par pareizticīgo un vecticībnieku baznīcām, kā arī par katoļu, luterāņu un jūdaisma konfesijas dievnamiem. Autores sniedz konspektīvu sakrālo celtņu vēstures analīzi, raksturo to arhitektonisko veidolu, kā arī min nozīmīgākos mākslas darbus baznīcu kolekcijās. Grāmata ļauj lasītājam gūt ieskatu par novada arhitektūras un mākslas parādībām, sākot no manierisma laikmeta 17. gs. otrajā pusē līdz funkcionālisma izpausmēm 20. gs. pirmajā pusē.

Grāmata ir bagātīgi ilustrēta ar krāsainām un melnbaltām fotogrāfijām, tā papildināta ar ievadtekstiem, kopsavilkumiem un attēlu sarakstiem angļu un krievu valodā., kā arī ar personu rādītāju un terminu vārdnīcu latviešu valodā.

Izdevums iecerēts kā aizsākums publikāciju sērijai par Latvijas dažādo reģionu sakrālās arhitektūras un mākslas pieminekļiem.

Rūta Kaminska ir mākslas zinātņu doktore, daudzu publikāciju un vairāku grāmatu autore. Zinātniskās intereses pamatā saistītas ar Latgales mākslas mantojumu, īpaši 17.-19. gs. Pievērsusies glezniecības vēsturei, portreta un monumentālās glezniecības mantojumam un Latgales mākslas kontekstam plašākā areālā.

Anita Bistere ir mākslas maģistre, pašreiz studē Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā. Vairāku publikāciju autore. Zinātniskās intereses saistītas ar Latvijas pareizticīgo baznīcu 18.–20. gadsimta arhitektūru, tās reģionālajām īpatnībām un multikonfesionālajām parādībām Latvijas novados.

Grāmatas iekārtojuma autore – Inta Sarkane.

Grāmatu "Sakrālās arhitektūras un mākslas mantojums Daugavpils rajonā" var iegādāties grāmatnīcās, galerijā "Istaba", kā arī apgādā "Neputns" un interneta veikalā www.neputns.lv .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!