Foto: Attēls no video
Mākslinieku grupa "Frankfurter Hauptschule" izplatījusi paziņojumu, ka tā nozagusi leģendārā vācu "Fluxus" kustībai piederīgā mākslinieka Jozefa Boisa skulptūru "Capri Battery" (1985) no ekspozīcijas Oberhauzenē, Vācijā. Grupa atklājusi, ka mākslas darbs nodots muzejam Tanzānijā kā "simbolisks restitūcijas akts bijušajai Vācijas kolonijai".

Platformā YouTube publicētā video "Frankfurter Hauptschule" iemūžinājuši pašu zādzības norisi, kas notikusi 18. oktobrī. Video atspoguļota arī skulptūras transportēšana uz Tanzānijas Iringa Boma muzeju. Paši mākslinieki savu akciju nodēvējuši par "Sliktais Boiss dodas uz Āfriku", un video pievienotajā aprakstā minēts, ka Boisa darbs tagad ir aplūkojams šī muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā.

"Muzejā, kas atrodas bijušās vācu koloniālās pārvaldības kādreizējā armijas slimnīcā, skulptūra "Capri Battery" tagad izstādīta līdzās Hehes cilts amatnieku darinātajiem priekšmetiem," norādīts grupas paziņojumā. "Koloniālā režīma laikā Hehes cilts mākslas priekšmeti, kultūras vērtības un tās vadoņu galvaskausi tika nozagti no Iringas pilsētas un lielā skaitā ievesti Vācijā."

Nozagtā Boisa darba pazušana netika pamanīta vairākas dienas, un šobrīd notikušo izmeklē Vācijas policija. Konkrēto skulptūru Vestfālenes Mākslas un kultūras muzejs Minsterē uz laiku bija aizdevis kādam teātrim Oberhauzenē, kur arī notika zādzība.

Jozefs Boiss identiskās skulptūras "Capri Battery", ko veido dzeltena spuldze un citrons, radīja savā pēdējā dzīves gadā Itālijai piederošajā Kapri salā, ārstējoties no smagas plaušu slimības. Šie 200 mākslas darbi šodien atrodas Skotijas Nacionālajā galerijā, Ņujorkas Modernās mākslās muzejā, RISD muzejā un citās nozīmīgās mākslas institūcijās.

Foto: Vida Press

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!