Foto: AFP/Scanpix/LETA
Igaunijā svinamo dienu kalendārs ir papildināts ar Igauņu literatūras dienu 30. janvārī, tādēļ jau pirmdien valstī pirmo reizi tiks pacelti karogi, lai godinātu literatūras klasikas darbus un mūsdienu literatūru, kā arī uzsvērtu rakstnieku un dzejnieku nozīmi igauņu kultūrā un sabiedrībā.

"Literatūrai ir liela nozīme sabiedrībā, jo tā apvieno paaudzes, saglabā tradīcijas un vairo savstarpējo sapratni," uzsvēra Igaunijas kultūras ministre Pireta Hartmane.

"Lasīšana savā dzimtajā valodā paplašina vārdu krājumu, palīdz definēt apkārtējo pasauli un vārdos izteikt idejas tā, kā to neveicina neviena cita mākslas forma," ministre pauda, piebilstot, ka "nenovērtējama ir literatūras ietekme uz cilvēku prāta spējām un kultūras vienotību".

Viņa piebilda, ka "ar veiksmīgiem tulkojumiem literatūra Igauniju pasaulē dara lielāku".

Igauņu literatūras dienas svinēšana 30. janvārī sāksies pulksten 8.36 ar karoga pacelšanas ceremoniju Tallinas Garā Hermaņa tornī. Vēlāk Igaunijas prezidents Alars Kariss pasniegs Gada literatūras skolotāja balvu, kas tiek piešķirta sadarbībā ar Igauņu valodas skolotāju asociāciju.

Igauņu literatūras diena tiks atzīmēta arī ar pasākumiem muzejos, bibliotēkās, skolās un iepirkšanās centros visā valstī, kā arī tiešsaistē.

30. janvāris par Igauņu literatūras dienu izraudzīts, jo šajā dienā 1878. gadā dzimis viens no igauņu literatūras dižgariem Antons Hansens Tammsāre. Viņa romāns "Patiesība un taisnība" ("Tode ja oigus", latviski arī "Zeme un mīlestība"), kas sarakstīts 1926.-1933. gadā, tiek uzskatīts par vienu no igauņu literatūras fundamentālākajiem darbiem.

Igaunijas parlaments pērn valsts atzīmējamo dienu kalendāru papildināja gan ar Igauņu literatūras dienu, gan Dziesmu un deju svētku dienu, gan ar Jauniešu dziesmu un deju svētku dienu.
Atzīmējamas dienas statuss nozīmē, ka šajā dienā pie valsts un pašvaldību, kā arī privātu juridisku personu ēkām paceļams valsts karogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!