Foto: Vida Press
Angļu rakstnieka Entonija Bērdžesa arhīvā uziets līdz šim nezināms romāna "Mehāniskais apelsīns" turpinājuma manuskripts, ziņo BBC.

Manuskripts ar nosaukumu "Mehāniskais stāvoklis" (A Clockwork Condition) ir aptuveni 200 lapaspušu biezs un turpina 1962. gada darbā aizsāktās tēmas par cilvēces stāvokli. Nepabeigtas romāna turpinājums tiek raksturots kā daļēji filozofiska refleksija un daļēji autobiogrāfija.

Manuskriptā Bērdžess arī apraksta kontroversijas, kas izraisījās par un ap Stenlija Kubrika 1971. gada filmu "Mehāniskais apelsīns". Kulta filma ar Malkolmu Makdovelu galvenajā lomā tika apsūdzēta par jauniešu iedvesmošanu virknei līdzīgu noziegumu un Apvienotajā Karalistē aizliegta. Lai arī ASV šim darbam bija milzīgi kases ienākumi un 1972. gadā ekranizējums tika nominēts "Oskaram" kategorijā "Labākā filma", tikai pēc Kubrika nāves 1999. gadā filmu sāka izrādīt Apvienotās Karalistes kinoteātros.

Romāna turpinājums tika atrasts Bērdžesa arhīvā starp citiem rakstu darbiem un dokumentiem rakstnieka mājā Bračāno netālu no Romas. Kad māja 1993. gadā pēc Bērdžesa nāves tika pārdota, arhīvu nosūtīja uz Mančestru, kur to pētīja un kārtoja Starptautiskais Entonija Bērdžesa fonds.

"Šis ievērojamais nepublicētais romāna "Mehāniskais apelsīns" turpinājums jaunā gaismā parāda Bērdžesu, Kubriku un kontroversijas ap bēdīgi slaveno darbu," medijiem atklāja Bērdžesa fonda vadītājs Endrū Bisvels (Andrew Biswell). ""Mehāniskais stāvoklis" nodrošina kontekstu Bērdžesa slavenākajam darbam un izgaismo viņa uzskatus par noziedzību, sodu un iespējamo kropļojošo efektu uz vizuālo kultūru."

Profesors Bisvels arīdzan atklāja, ka Bērdžess manuskriptam metis mieru, jo nonācis pie secinājuma, ka ir romānu rakstnieks, nevis filozofs. Tā vietā viņš 1974. gadā publicēja nelielu autobiogrāfisku romānu "Mehāniskā derība" (The Clockwork Testament), kurā skar dažas no "Mehāniskā stāvokļa" tēmām.

Savukārt piektdien, 26. aprīlī, Dizaina muzejā Londonā tiks atklāta plaša Stenlijam Kubrikam veltīta izstāde, kurā būs ietverti materiāli arī no filmas "Mehāniskais apelsīns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!