Šā gada Nobela prēmiju literatūrā saņēmis amerikāņu dzejnieks un dziesmu autors Bobs Dilans, 13. oktobrī žurnālistiem pavēstīja Zviedrijas akadēmijas pārstāvji.

Nozīmīgākais apbalvojums literatūrā dzejniekam pasniegts "par jaunu poētiskās izteiksmes radīšanu lielajā amerikāņu dziesmu tradīcijā". Bobs Dilans ir 259. amerikānis, kurš saņēmis prestižo apbalvojumu, raksta medijs "The Guardian".

"The Guardian" vēsta, ka Zviedrijas akadēmijas pārstāve Sāra Daniusa atzīst, ka izvēle var šķist pārsteidzoša, tomēr, "ja paraugāmies gadsimtiem senā pagātnē, tad atklājam Homēru un Sapfo. Viņi rakstīja poētiskas vārsmas, kas bija paradzētas izpildīšanai, un tieši to pašu dara Bobs Dilans. Mēs joprojām lasām Homēru un Sapfo ar baudu".

Announcement of the 2016 #NobelPrize in Literature https://t.co/VXayV4bvhC— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 13, 2016

1941. gadā Minesotas štatā dzimušais Dilans var tikt uzskatīts par vienu no netradicionālākajiem prēmijas saņēmējiem, jo, būdams galvenokārt dziesminieks, neiekļaujas vispārpieņemtajā Rietumu rakstnieku kanonā, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. Jāpiebilst, ka Dilans gan nav pirmais dziesmu autors, kurš saņēmis Nobela prēmiju literatūrā. 1913. gadā to pasniedza bengāļu dzejniekam, dramaturgam un rakstniekam Rabindranatam Tagorem, kurš bija arī komponists un sacerēja dziesmas.

Saņemot Nobela prēmiju, Bobs Dilans kļūst par otro cilvēku vēsturē, kurš saņēmis gan prestižo apbalvojumu, gan Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars", ko viņam pasniedza par skaņu celiņu filmai "Wonder Boys" 2000. gadā. Pirms Dilana vienīgais, kuram pasniegti abi, bija īru rakstnieks, dramaturgs un kritiķis Bernards Šovs.

Zviedrijas akadēmijā sanākušie žurnālisti paziņojumu par godalgas piešķiršanu populārajam mūziķim uzņēma ar izbrīnu un aplausiem. Dziesminieks iepriekšējos gados vairākas reizes minēts starp iespējamajiem prēmijas ieguvējiem, taču viņš nekad nav uzskatīts par nopietnu pretendentu.

Prēmija šogad ir 8 miljonu Zviedrijas kronu (jeb gandrīz 823 000 eiro) vērtībā, vēsta ārzemju mediji. Zīmīgie apbalvojumi ķīmijā, fizikā, medicīnā un ekonomikā šogad jau pasniegti, tāpat – arī Nobela Miera prēmija, ko saņēma Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss.

Bobs Dilans (īstajā vārdā – Roberts Alens Cimermans) ir pasaulslavens amerikāņu mūziķis, dziesmu tekstu autors un gleznotājs. Dilans tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām personībām 20. gadsimta mūzikā – vairākas viņa dziesmas tika izmantotas kā himnas cilvēktiesību un pretkara kustībās. Boba Dilana dziesmu teksti nereti ir par rasu vienlīdzību, cilvēcisko cieņu, karu un mīlestību. Mūziķis karjeras laikā ir izdevis daudzus studijas albumus un saņēmis dažāda veida starptautiska līmeņa apbalvojumus, tajā skaitā arī Pulicera balvu. Viņa zināmākās dziesmas ir "Blowin' in the Wind", "Like a Rolling Stone", "The Times They Are a-Changin'" un citas.

Pērn Nobela prēmiju literatūrā saņēma baltkrievu rakstniece un žurnāliste Svetlana Aleksijeviča.

Nobela prēmija ir apbalvojums, ko piešķir cilvēkiem, kas ir veikuši izcilus pētījumus, atklājumus vai devuši ievērojamu sniegumu sabiedrībai zinātnē un kultūrā. Pirmās Nobela prēmijas tika pasniegtas 1901. gadā. Prēmiju pasniegšanu savā testamentā paredzēja zviedru inženieris un dinamīta izgudrotājs Alfrēds Nobels. Apbalvojums tiek piešķirts par sasniegumiem fizikā, ķīmijā, fizioloģijā vai medicīnā, literatūrā, miera veicināšanā un ekonomikā.

Laureāti prēmijas saņems Stokholmā 10. decembrī – godalgas dibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!