Foto: DELFI

Dzejas dienu centrālais notikums kopš 1965. gada ir dzejas lasījumi pie Raiņa pieminekļa. Tie šogad pulcēja vairākus mūsdienu spilgtākos Latvijas dzejniekus. Viņu vidū bijuši Ieva Dāboliņa, Rudīte Losāne, Valdis Atāls, Anna Rancāne,Valdis Bisenieks, Agita Dragūne, Arvīds Ulme, Aivars Lapšāns un citi.

"Dzejnieku lasījumi pie Raiņa pieminekļa padomju laikos bija kā simboliska zemtekstu valoda pret pastāvošo komunistisko iekārtu, dzejnieki savā zemtekstu izteiksmes formā runāja par savu Latviju, dabu, attiecībām, cilvēcisko mīlestību. Protams, bija arī režīmam lojāli dzejnieki. Kādi gan literārās mākslas pārstāvji nav stāvējuši pie Raiņa pieminekļa visos laikos un lasījuši savu dzeju! Ar kādām sirdīm viņi ir ņēmuši savas dzejas lapas un uzrunājuši sabiedrību!" stāsta dzejnieks un mūziķis Aivars Lapšāns. Viņu vidū bijuši Ziedonis, Vācietis,  Peters,  Zālīte, Rūja, Briedis, Auziņš, Krūklis, Akmentiņš, Raups, Elsbergs, Aizpuriete un daudzi citi.

Jau ziņots, ka līdz ar rudens festivālu sezonu 5. septembrī 49. reizi sākās arī starptautiskais festivāls "Dzejas dienas", kas šogad notiek līdz 15.septembrim. Festivāla laikā dzejas mīļotāji aicināti tikties ar sev iemīļotiem autoriem, iepazīt jaunos dzejdarus, kā arī uzklausīt ārvalstu viesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!