Foto: Shutterstock
Budžeta līdzekļu taupības nolūkā valdība otrdien atlika uz 2015.gada 1.janvāri ieceri sniegt valsts finansētus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus no vardarbības cietušām pilngadīgām personām un vardarbību veikušām personām.

Iepriekš likums paredzēja šos pakalpojumus par valsts naudu sākt sniegt no 2013.gada 1.janvāra.

Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka šobrīd Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums un attiecīgie valdības noteikumi paredz sociālās rehabilitācijas procesu nodrošināt tikai vardarbībā cietušiem bērniem. Pasliktinoties daudzu ģimeņu sociālekonomiskajai situācijai, vienlaikus vājinoties atbalsta sistēmai skolās un dzīvesvietā, palielinās vardarbības riski.

Lai varētu efektīvāk cīnīties pret vardarbību ģimenē, 2009.gada 7.maijā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā tika paplašināti valsts pienākumi sociālo pakalpojumu sniegšanā, paredzot, ka no 2011.gada 1.janvāra sociālās rehabilitācijas pakalpojumi tiks nodrošināti arī no vardarbības cietušām pilngadīgām personām, kā arī vardarbību veikušām personām. Tomēr naudas trūkuma dēļ 2010.gadā šo sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas uzsākšana tika atlikta līdz 2013.gada 1.janvārim.

Tomēr ierobežoto finanšu resursu dēļ arī ar 2013.gadu šādu palīdzību sniegt nebūs iespējams.

Labklājības ministrija norāda, ka vēl neuzsāktu pakalpojumu uzsākšanas pārcelšana uz vēlāku laiku ir personu tiesības un likumiskās intereses mazāk nelabvēlīgi ietekmējošs risinājums nekā jau esošu un personām piešķirtu pakalpojumu atcelšana vai to apjoma vai kvalitātes samazināšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!