Foto: Neputns

Izdevniecība "Neputns" laidusi klajā grāmatu, kas veltīta kapusvētku tradīcijai Latvijā – "Kopā kapos".

Grāmatas pirmajā daļā iekļautas Mārtiņa Grauda no 2008. līdz 2012. gadam uzņemtās fotogrāfijas no kapusvētkiem. "Melnbaltā fotogrāfijā fiksējot cilvēku attiecības, šķiet, ka tādas pašas tās varētu būt, teiksim, pirms 30 gadiem, – satiekot tuviniekus, atpūšoties uz paklātiem deķiem vai ejot pēc ūdens, pat drēbes laukos mēdz būt zināmā mērā "pārlaicīgas" – tomēr es teiktu, ka tiecos atspoguļot tradīciju konkrētā vidē. Mani interesēja cilvēki vidē," grāmatā intervijā Inesei Zanderei stāsta Mārtiņš Grauds.

Savukārt teksta daļā lasāmi folkloristes Janīnas Kursītes, literatūrvēsturnieces, Rakstniecības un mūzikas muzeja kolekciju kuratores Ilonas Miezītes, filozofes Māras Mellēnas, sociologa un esejista Tāļa Tisenkopfa, rakstnieka Andra Akmentiņa raksti, kā arī sarunas ar fotogrāfu Mārtiņu Graudu, režisoru Alvi Hermani un aktieri Gundaru Āboliņu.

"Esmu arī pārliecināts, ka visu šo darot, mēs īstenojam kādu senu pagānisku rituālu, un mums ir ļoti veicies, ka līdz mūsu dienām nav saglabājušies ne īpaši vārdi, ne deju soļi, ne priekšmeti, ko varētu tiražēt. Var jau būt, ka vietējā suvenīru ražošana piedzīvotu lielu uzplaukumu, tomēr šaubos, vai tas palīdzētu mūsu kapu svētku rituāliem. Īstā kustība – tā joprojām notiek ne jau kapu celiņos, bet kādā dziļā būtības kaktiņā, ko poētiski mēdz dēvēt par "sirdi"," tā Andris Akmentiņš.

Grāmatu papildina plakāts ar Mārtiņa Grauda fotografētiem kapu soliņiem.

Grāmatas redaktore – Inese Zandere. Dizains – Rūta Briede, Artis Briedis.

Foto: Neputns
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!