Foto: Publicitātes foto
Jēkabpilī, Dzejas dienu laikā, 7.septembrī atvērs jaunu bērnu dzejoļu grāmatu "Rakstu dzejoli pats", kurā publicēto pantu autori ir paši bērni, portālu "Delfi" informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji.

Tas ir līdz šim nebijsi gadījums, kad vienkopus publicēšanai savākti tik jaunu autoru dzejoļi – autori ir vecumā līdz 12 gadiem. Grāmatā ievietoti 54 bērnu dzejoļi, kuros pausts prieks, izbrīns, pārsteigums par ikdienišķiem notikumiem un atklāsmēm, izskan arī piedzīvotās bēdiņas un sāpes. Padsmitnieku darbos ieskanas attiecību tēma un bažas par savu vietu šai pasaulē.

Dzejoļus publicēšanai no iesniegtajiem 350 darbiem atlasīja žūrija – populārās bērnu dzejoļu autores Inese Zandere, Māra Cielēna, arī dzejniece, 2011. gada Latvijas Literatūras gada balvas laureāte Ruta Štelmahere un Jēkabpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes direktore Inta Ūbele.

Pavisam konkursā "Raksti dzejoli pats!" piedalījās 217 bērni no Jēkabpils un tuvējo novadu bērnudārziem un skolām.

Grāmatas ilustratore ir jaunā vides māksliniece Krista Mārāne. Viņas zīmējums ticis katram dzejolim, bet pie dažiem ir mākslinieces pamudinājums - "Palīdzi izkrāsot!" Dažās brīvajās lapās savukārt ir pamudinājums lasītājam uzrakstīt savu dzejoli.

"Bērnu dzejoļi ir par dzīvi, tik dažādi – skumji, priecīgi, sirsnīgi, ar humoriņu, citi, šķiet, ar bērna vecumam neatbilstošu filosofiju. Katrs šo dzīvi un notikumus taču uztveram savādāk! To visu man gribējās atspoguļot un izstāstīt stāstu zīmējumā, kas raksturotu bērnu atvērtību un vienkāršumu. Bēdas gan centos neizcelt, lai tās paliek uzrakstītas, ne uzzīmētas! Koncentrējos uz priecīgu notikumu un visu centos pārvērst pozitīvismā," stāsta Krista Mārāne.

Īpaši mīļš māksliniecei esot piecgadīgā Arta dzejolītis par vectēvu:

"Vectēvs kādreiz bija mazs
Un pa āru skrēja bass,
Un končas ēda daudz.
Un tālāk –
Gāja pie vecmammas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!