Foto: Krists Luhaers
"Delfi" sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (IBBY Latvijas nodaļa), aicina piedalīties lasītāju balsojumā un izvēlēties pašu labāko un skaistāko bērnu vai jauniešu grāmatu, no šogad "Baltvilka balvai" nominētajiem darbiem.

Balsojums notiks no 15. jūlija līdz 23. jūlijam, pulksten 23.59. Savukārt balvas tiks pasniegtas 24. jūlijā – rakstnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā. Nobalsot iespējams vienu reizi 24 stundu laikā no vienas IP adreses. Portāls "Delfi" patur tiesības dzēst negodīgi veiktos balsojumus.

Šogad ir nozīmīgs gads, jo tiek svinēta Jāņa Baltvilka 75. dzimšanas diena, balvas tradīcijai ir jau 15 gadi un piekto gadu AS "Latvijas Valsts meži" pasniedz īpašu debijas balvu "Jaunaudze".

Jau ziņots, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskā laureāte ir itāļu rakstniece Andžela Naneti (Angela Nanetti). Viņas grāmatu "Mans vectēvs bija ķiršu koks" (izdevējs - Jāņa Rozes apgāds) Latvijas bērni var iepazīt, pateicoties izcilajai tulkotājai Dacei Meierei. Pārējie laureāti tiks atklāti tikai svinīgā sarīkojuma laikā Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā 24. jūlijā LU Botāniskajā dārzā.

Plašāk par visiem balvas pretendentiem bērnu literatūrā un grāmatu mākslā – šeit!

Baltvilka balvas žūriju vada Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, žūrijas komisijā ir Latvijas Mākslas akadēmijas, Rakstniecības un mūzikas muzeja eksperti Aiga Dzalbe un Liega Piešiņa, kā arī mākslinieks un rakstnieks Agris Liepiņš un sabiedrības pārstāvji, kuri ieinteresēti bērnu literatūrā, Dagnija Baltiņa un Toms Grēviņš.

Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu literatūras attīstību Latvijā, tās starptautisko atpazīstamību un lasītveicināšanu. Darbu vērtēšanas galvenie kritēriji ir teksta un ilustrāciju estētiskā un literārā kvalitāte; spēja redzēt pasauli no bērna skata punkta; spēja rosināt bērna zinātkāri un radošo iztēli; mākslinieciski estētiskās kultūras savdabība, kas vairo daudzveidību bērnu grāmatu izvēlē; svaigums un novatorisms; tuvība Jāņa Baltvilka tradīcijai un garam – drosmīga valodas spēle, gudrs dabas vērojums, ētiski jūtīgs pasaules redzējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!