Foto: Publicitātes attēli

Izdevniecība "Liels un mazs" laidusi klajā igauņu rakstnieces Aino Pervikas (Aino Pervik) (1932) grāmatu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem "Prezidents" Maimas Grīnbergas tulkojumā, portālu "Delfi" informē izdevniecības pārstāvji.

Humora pilnie stāstiņi vēsta par mazas valstiņas paveco, pienākumiem apkrauto, taču vienmēr apķērīgo un laipno prezidentu, kam netrūkst arī savu cilvēcisku vājību. Grāmatu uzrakstījusi igauņu rakstniece un stāstu varonis ir igauņu prezidents – bet tikpat labi varētu būt arī latviešu.

Aino Pervikas stāstiņi ir ne tikai asprātīgi, bet savā ziņā pat izglītojoši, jo bērni patiešām šo un to uzzina arī par prezidenta pienākumiem un dzīves kārtību.
Pirms prezidentu, kura vārds ir Pontus, ievēlēja par prezidentu, viņš jau bija nodzīvojis garu mūžu. Viņam nekad netrūka pienākumu un ļoti trūka laika. Būdams prezidents, viņš bieži tiek kritizēts, turklāt gandrīz nekad nevar darīt to, ko patiesībā būtu gribējis pats – tomēr dažreiz viņam tas izdodas, un valstij tas it nemaz nenāk par ļaunu.

Aino Pervika (1932) ir viena no ražīgākajām un populārākajām igauņu bērnu rakstniecēm, viņas darbi saņēmuši daudzus apbalvojumus, tulkoti dažādās valodās, ekranizēti un uzvesti uz teātru skatuvēm. Latviski izdotas grāmatas "Gaisa baloniņš"(1972) un "Arabella, jūras laupītāja meita" (1994). "Prezidents" (Presidendilood), kas Igaunijā iznāca 2008. gadā, ir mātes un meitas kopdarbs.

Ļoti iemīļota bērnu rakstniece un grāmatu ilustratore ir arī Aino Pervikas un leģendārā igauņu bērnu rakstnieka Eno Rauda meita Pireta Rauda (1971), kas ilustrējusi šo grāmatu. Iepriekš "Liels un mazs" izdoti arī Piretas Raudas grāmatu tulkojumi latviešu valodā: autores ilustrētais stāsts "Princese Skella un Leta kungs" (2011), ko "Bērnu žūrija" novērtēja ar 1. vietu 3.– 4. Klašu lasītāju grupā, un "Berts un otrā B" (2013) ar Mārtiņa Zuša ilustrācijām. Aino Pervikas grāmatā Piretas Raudas ilustrācijas ir neatņemama vēstījuma sastāvdaļa. Latviešu izdevumam tās adaptējusi Ūna Laukmane.

Grāmata vispirms būs nopērkama "liels un mazs" stendā (stenda nr. G9) Latvijas grāmatu svētkos, kas notiks no 27. februāra līdz 1. martam Ķīpsalas izstāžu hallē, bet no nākamās nedēļas arī izdevniecības mājas lapā un grāmatnīcās visā Latvijā.
Grāmatas tapšanu un izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds (programma "Traducta" un Literatūras fonds).

Izdevniecības "Liels un mazs" grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības birojā Tērbatas ielā 49/51 – 12 un mājaslapā, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, galerijā "Istaba" K. Barona ielā 31A, veikalā "M50" Miera ielā 50, grāmatu un kultūrpreču mājā "NicePlace Mansards" K. Barona ielā 21A, veikalā "Mazputniņš" Miera ielā 19, veikalā "Muhamors" Baznīcas ielā 14, LNMM zīmola fonda suvenīru veikalos Izstāžu zālē Arsenāls Torņa ielā 1, Mākslas muzejā "Rīgas Birža" Doma laukumā 6 un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!