Foto: Publicitātes foto

No 19. līdz 22. martam Boloņā, Itālijā notiek starptautiskais bērnu grāmatu gadatirgus, kurā piedalās arī Latvijas pārstāvji – Latvijas Literatūras centrs, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (IBBY Latvijas sekcija), izdevniecības "liels un mazs", "Jumava", "Zvaigzne ABC", "Pētergailis" un "Lietusdārzs", kā arī bērnu grāmatu autore Inese Zandere un mākslinieki Ūna Laukmane un Juris Petraškevičs, portālu "Delfi" informē Latvijas Literatūras centra pārstāvji.

Latvijas stendā izstādītas skaistākās un labākās latviešu bērnu grāmatas – Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā ieguvējas, Literatūras gada balvas laureātes, Pastariņa prēmijas ieguvējas, Bērnu žūrijas godalgotās grāmatas un grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele" nominētie izdevumi.

Tāpat savas jaunākās grāmatas uz Boloņu atvedušas izdevniecības "liels un mazs", "Jumava", "Zvaigzne ABC", "Pētergailis" un "Lietusdārzs". Latvijas stendā uzmanības centrā ir divi autori – Juris Zvirgzdiņš, kurš nominēts 2012. gada Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai, un Māris Putniņš, kura bērnu piedzīvojumu romāns "Mežonīgie pīrāgi" nesen iznācis vienā no lielākajām Vācijas izdevniecībām S. Fischer Verlag. Stendā izcelta arī bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle, kura šogad nominēta Hansa Kristiana Andersena balvai.

Latvijas stenda dizainu veidojis Jānis Mercs un salokāmo un apdrukājamo gofrētā kartona mēbeļu uzņēmums "Foldlife", stenda māksliniecisko noformējumu ─ Ūna Laukmane un Juris Petraškevičs. Par godu Latvijas dalībai Boloņas bērnu grāmatu gadatirgū Latvijas Literatūras centrs izdevis informatīvus bukletus: Books to fall for par jaunākajām latviešu bērnu grāmatām un ilustratori Anitu Paegli.

Šogad Boloņas grāmatu gadatirgū viesu valsts statusā ir Portugāle, kas gadatirgus apmeklētājiem piedāvā plašu literatūras, mākslas un kultūras programmu.

Boloņas grāmatu gadatirgū tika paziņoti arī divu ievērojamāko balvu ieguvēji bērnu literatūrā. Hansa Kristiana Andersena balvu saņēma čehu ilustrators Petrs Sīss (Peter Sís) un Argentīnas rakstniece Marija Terēza Andrueto (María Teresa Andruetto).
Savukārt Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas laureāts šogad ir nēderlandiešu rakstnieks Hīss Kaijers (Guus Kuijer).

Boloņas bērnu grāmatu gadatirgus ir lielākais bērnu grāmatu gadatirgus pasaulē, kas notiek jau 49. reizi, pulcējot dalībniekus no vairāk nekā 60 valstīm. Boloņā satiekas izdevēji, autori, ilustratori, poligrāfisti, bibliotekāri, literārie aģenti un citi grāmatniecības nozares profesionāļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!