Foto: LETA
2018. gada 6. aprīlī pulksten 15.30 pie LNB Tautas grāmatu plaukta notiks Latvijas autoru ārvalstīs izdoto grāmatu dāvināšana Latvijas Nacionālai bibliotēkai, portālu "Delfi" informē Latvijas Rakstnieku savienības pārstāvji.

Kopumā kopš 2016. gada Latvijas Rakstnieku savienības administrētas un VKKF un LR Kultūras ministrijas finansētas programmas ietvaros ir iznākušas 50 grāmatas un vairāk nekā 30 vēl ir izdošanas procesā. Katru gadu notiek trīs līdz četri konkursi ārzemju izdevējiem, kuros ārvalstu izdevēju pieteikumus izskata piecu ekspertu komisija. Tās sastāvā jau otro gadu darbojas tulkotāja Maima Grīnberga, redaktors Vents Zvaigzne, literatūrzinātniece Eva Eglāja–Kristsone, rakstnieks un kultūras žurnālists Arno Jundze, kā arī literārā aģente Žanete Vēvere–Paskvalīni.

Kopumā trīs gadu laikā Latvijas autoru darbu izdošanai ārvalstīs piešķirti vairāk nekā 300 000 eiro, atbalstot izdevējus visā pasaulē. Īpašs akcents tomēr ir likts uz darbu ar izdevējiem no angliski runājošām valstīm, ņemot vērā Latvijas dalību Londonas grāmatu tirgū 2018. gada fokusa valsts statusā. Šim notikumam par godu Lielbritānijā tiks izdoti vairāk nekā 30 latviešu literatūras darbi, un visa gada garumā tiks piedāvāta plaša kultūras programma, kuras centrā būs Latvijas literatūra.

"Man ir īpašs prieks, ka tulkojumi aptver ne tikai angļu valodu Latvijas dalības LBF kontekstā, bet visdažādākos Eiropas un citu kontinentu reģionus. Īpaši gribētos izcelt Itālijā iznākušos Noras Ikstenas un Zigmunda Skujiņa darbus un abus apgādus – "Iperborea" un "Voland" – gan par viņu interesi Latvijas literatūrā, gan par izcilo darbu ar autoriem un grāmatu mārketingu," stāsta LRS priekšsēdētājs un autors Arno Jundze.

Vispopulārākais autors ārzemju izdevējiem ir Nora Ikstena, tai seko Inese Zandere, tekstu grupa "Orbīta", kā arī Jānis Joņevs. Par Latvijas literatūru interesējas ne tikai britu izdevēji vai mūsu kaimiņvalstu pārstāvji, bet arī Dienvidkoreja, Apvienotie Arābu Emirāti, Čīle u.c.

Ar pilnu atbalstīto Latvijas literatūras darbu sarakstu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!