“Žēlastība” ir aizkustinošs mīlestības romāns par grūto mākslu nodzīvot dzīvi līdz galam, par rēķinu, kas reiz jāslēdz, par savas dzīvības nodošanu citu rokās.
Juhans Šletens nopietni saslimst un liek savai sievai Maijai apsolīt: tajā dienā, kad viņa dzīve kļūs pazemojoša un neizturama, tajā dienā, kad viņš pārvērtīsies par nastu gan sievai, gan pārējiem cilvēkiem, — lai viņa palīdz pielikt punktu.

Vai drīkst izpildīt otra cilvēka gribu, sevišķi — ja tā ir pēdējā un liek vienlīdzības zīmi starp žēlastību un nāvi? Tas neizskatītos pēc Linnas Ullmannas, ja grāmatā trūktu sirreālā un mazliet absurdā humora, kas pāršauj jebkuru uzpūsto eksistences patosa burbuli. Pēc tikai daļēji veiksmīgajiem izmēģinājumiem rakstniecībā — “Karina Bloma” (1999) un “Kad es esmu pie tevis” (2002), kas arī stāsta par absolūto mīlestību, — “Žēlastībā” izkristalizējas Linnas Ullmannas talants radīt labu romānu. Dialogi ir pieklusināti, bet to saturs — prātu plosošs.

Henriks Vīvels, Weekendsavisen

Linna Ullmanna nevēlas nevienu nosodīt un uzmanīgi liek mums saprast, ka pat bezspēcībā un daudznozīmīgā lēmumā var slēpties mīlestība. Tā jau arī ir sava veida žēlastība.

Līse Gāšdāla, Politiken

Trešajā romānā Linnai Ullmannai pietiek drosmes uzticēties savam vēstījumam, pievērst uzmanību vienam notikumam un pabeigt to. Šī grāmata ir reālāka par visām iepriekšējām, formas ziņā varbūt tradicionālāka, bet laba.

Šis romāns stāsta ne tikai par to, vai palīdzēt nomirt, bet arī par mīlestību un tuvību, par telpu starp cilvēkiem un trauslo stīgu, kas trīs viņu starpā. “Žēlastība” ir skaista, labi uzrakstīta un būtiska grāmata.

Anne Katrīne Streume, Kulturnytt

No norvēģu valodas tulkojusi Inga Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!