Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Nacionālā opera ar Rīgas Brīvostas pārvaldes atbalstu un sadarbībā ar apgādu "Neputns" izdevusi muzikologa Mikus Čežes grāmatu "Mūzu bastions".

Albums vēsta un 206 fotogrāfijās uzskatāmi demonstrē metamorfozes Latvijas Nacionālās operas mājvietā, kādreizējā vācu Rīgas Pilsētas teātra namā, kas būvēts uz tā saucamā Pankūku bastiona pamatiem un triumfējoši vainagots ar Apollona liru sargājošajām mūzu skulptūrām.

Šajā ēkā, kuras ārējais veidols ideāli atbilst priekšstatam par teātri kā mākslu templi, ir pagājuši vairāk nekā 150 gadi kopš pirmās – 1863./1864. gada sezonas. Šeit ir sazinājušies dažādās valodās un 150 gadu periodā darbojušās vairākas trupas, iestudējot gan dramatiskā teātra, gan operas, operetes un baleta izrādes. Galvenā uzmanība albumā pievērsta arhitektūras čaulai un tās izmaiņām operteātra eksterjerā un interjerā.

Laika un vietas ieskicēšanai, ārējā veidola un tā noformējuma izmaiņu atspoguļojumam seko nodaļa "TELPA I", jo hierarhiski pati pirmā un galvenā telpa - šīs ēkas sirds - ir Lielā zāle un skatuve.

"TELPA II" piedāvā ceļojumu pārējās zālēs, kas atrodas publikai pieejamajā areālā – gan vēsturiskajā 1863. gada ēkā, gan arī 21. gadsimta sākumā atklātajā Jaunās zāles kompleksā.

Savukārt "TELPA III" ļauj ielūkoties teātra pasaulē, kas parasti ir nepieejama publikas skatieniem: īss ieskats darba vidē, kurā top māksla un tiek nodrošināta teātra radošā procesa nepārtrauktība.

Grāmata ir latviešu un angļu valodā, to var iegādāties Latvijas Nacionālās operas partera gaitenī pirms izrādēm un to starpbrīžos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!