Foto: Vida Press

Ikgadējā Nobela prēmija literatūrā piešķirta franču rakstniecei Annijai Erno, ceturtdien, 6. oktobrī, preses konferencē paziņoja Zviedrijas akadēmijas pārstāvji.

Annijas Erno (Annie Ernaux, 1940) darbi lielākoties ir autobiogrāfiski, fiksējot sievietes situāciju mūsdienu pasaulē. Latviešu valodā izdots viņas darbs "Sasalusī sieviete" ("Omnia mea", 2013) Intas Geiles tulkojumā.

Kā teikts Zviedrijas akadēmijas pamatojumā, Annijai Erno prēmija piešķirta par "par drosmi un nesaudzīgu tiešumu, ar kādu viņa atklāj cilvēka personiskās atmiņas avotus, atsvešinājumu un kolektīvos ierobežojumus". Savās grāmatās Erno konsekventi un no dažādiem skatpunktiem pēta dzīvi, ko iezīmē lielas dzimtes, valodu un šķiru atšķirības. Viņas ceļš uz rakstniecību bijis garš un pārbaudījumiem pilns.

Balva rakstniecei tiks pasniegta svinīgās vakariņās Stokholmā šī gada decembrī.

Annija Erno tikusi godalgota ar dažādiem Francijas apbalvojumiem literatūrā, kā arī bijusi nominēta prestižajai Bukera prēmijai.

Zviedrijas Akadēmija ir dibināta 1786. gadā. Nobela prēmija literatūrā tiek pasniegta kopš 1901. gada un tiek uzskatīta par visprestižāko apbalvojumu rakstniecībā. Pērn Nobela prēmija literatūrā tika piešķirta Tanzānijā dzimušajam rakstniekiem Abdulrazakam Gurnam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!