Foto: AFP/Scanpix

Pastiprinoties minējumiem par nākamo Nobela prēmijas laureātu literatūrā, Stokholmas literārās aprindas apsver tādus nozīmīgus aspektus kā valodas lietojums, atrašanās vieta, literārais žanrs un pat pretendentu vecums.

Par ticamākajiem kandidātiem tiek uzskatīts japānis Haruki Murakami, Ngugi va Thiongo no Kenijas, alžīriešu rakstniece Asija Džebara un čehs Milans Kundera, taču izteiktu favorītu nav.

"Protams, mums ir dažas idejas, taču pagaidām tās ir tikai spekulācijas," aģentūrai AFP teica Stokholmā mītošs grāmatu tirgotājs Matss Ulins.

Nobela prēmijas literatūrā ieguvējs tiks paziņots ceturtdien, 9.oktobrī, plkst.11 pēc Griničas laika (plkst.14 pēc Latvijas laika).

Šogad balvai pieteikti 210 autori. Nav zināms, kā Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija pieņem lēmumus, jo pārrunas notiek aiz slēgtām durvīm un nonāk atklātībā tikai 50 gadus vēlāk.

Lai uzminētu nākamo Nobela prēmijas literatūrā ieguvēju, eksperti cenšas izprast principus, pēc kādiem izvēlēti iepriekšējie laureāti.

Par svarīgu aspektu uzskata valodu, jo 27 reizes uzvarējuši angliski rakstošie autori, savukārt franču un vācu valodā rakstošie saņēmuši pa 13 balvām.

Ļoti retos gadījumos akadēmija divus gadus pēc kārtas pasniedz balvas vienā un tajā pašā valodā rakstošajiem, novērojis laikraksts "Aftonbladet". Pagājušajā gadā prēmiju ieguva kanādiešu rakstniece Alise Manro, tāpēc ļoti iespējams, ka šoreiz laurus plūks rakstnieks, kura darbi nav sacerēti angļu mēlē.

Daudzi eksperti uzskata, ka lielu lomu spēlē ģeogrāfiskā atrašanās vieta. "Drīzumā vajadzētu apbalvot Āfrikas pārstāvi," uzskata izdevēja Elizabete Greita.

Afrikāņu autori tikai četras reizes ieguvuši Nobela prēmiju literatūrā. Pēdējā no tām bija 2003.gadā, kad tika apbalvots Džons Maksvels Kutzē no Dienvidāfrikas.

Lielais vairums pagātnes laureātu ir prozaiķi, tāpēc šogad akadēmija varētu izraudzīties kādu dramaturgu vai dzejnieku, pieļauj daži prognozētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!