Foto: Publicitātes attēli
Nu jau vairākus gadus Latvijā tiek runāts par laikmetīgā muzeja nepieciešamību. Tādi atrodas teju visās pasaules lielajās pilsētās, turklāt daudzās tādus atvērušas ne tikai valstu vai pilsētu vadība, bet arī privāti investori.

Iepazīstinām ar desmit lieliskiem privātajiem modernās mākslas muzejiem. Tos atvērušas gan lielas korporācijas, gan biedrības, gan daži turīgi cilvēki, kuri vēlējušies iepazīstināt sabiedrību ar jaunākajām tendencēm mākslā.

Rūbelu kolekcija Miami, Floridā

Foto: Publicitātes attēli

Viņu krājumā ir vairāku simtu mākslinieku, tostarp Žana-Mišela Baskjā, Sindijas Šērmanas, Keitas Hāringas un Takeši Murakami darbi. Līdz mūsdienām Maiami esošā noliktava ir izaugusi par vienu no Floridas modernākajiem mākslas centriem.

'Samsung mākslas muzejs' Seulā, Dienvidkorejā

Foto: Publicitātes attēli

2004. gadā tika nolemts atvērt "Samsung mākslas muzeju", apvienojot visas līdzšinējo mākslas darbu izstāžu vietas vienuviet. Trīs arhitekti radīja trīs arhitektoniski atšķirīgas muzeja ēkas. Tajās attiecīgi izvietotas ekspozīcijas, kas ataino Korejas nacionālos kultūras dārgumus, 20. gadsimta pasaules klasiķu veikumu un modernākos mākslas eksperimentus no visas pasaules.

'Cartier Parīzes laikmetīgās mākslas fonds'

Foto: Publicitātes attēli

Tajā ietilpst vairāk nekā 1000 darbi, kurus radījuši aptuveni 300 visu laiku aktuālākie laikmetīgās mākslas pārstāvji.

Fransiss Pinū fonda galerija Venēcijā

Foto: Publicitātes attēli

Tur viņš renovēja izbijušu Venēcijas ziedu laikos tapušu muitas ēku, pārvēršot to plašā mākslas galerijā.

"DESTE laikmetīgās mākslas fonds" Attēnās

Foto: Publicitātes attēli

Tajā ietilpst Tima Noubla, Sjū Vebstera, Džima Dreina un daudzu citu mākslinieku darbi. Ar vairākiem no māksliniekiem filantropam ir pat samērā tuvas attiecības - Džefs Kūns, piemēram, savulaik pēc īpaša pasūtījuma nokrāsojis Žonē jahtu.

'Uljenu laikmetīgās mākslas centrs' Pekinā

Foto: Publicitātes attēli

Tas izvietojies bijušā munīcijas ražotnē un patlaban piedāvā iepazīties ar kolekcionāru īpašumā esošajiem ķīniešu laikmetīgās mākslas pārstāvju darbiem, kā arī organizē regulāras nozīmīgāko mūsdienu mākslinieku izstādes no visas pasaules.

'Bajelēru fonds' Bāzelē, Šveicē

Foto: Publicitātes attēli

Fonds tika dibināts jau 1982. gadā un 1997. gadā ieguva arhitekta Renzo Piano speciāli tam projektētu galeriju. Tajā atrodami Sezāna, van Goga, Pikaso, Vorhola, Lihtenšteina un citu 20. gadsimta dižgaru darbi. Telpās regulāri notiek arī mūsdienu labāko mākslinieku jaunākā snieguma izstādes.

'Mathaf' arābu modernās mākslas muzejs Dohā, Katarā

Foto: Publicitātes attēli
Nu jau pāris dienas kā izbijušais
Kataras emīrs
šeihs Hamads bin Halifa al Thani mūsdienu arābu mākslinieku darbus no dažādām pasaules valstīm sāka kolekcionēt aptuveni pirms divdesmit gadiem.

Šeihs vairākkārt atzīts par vienu no pasaules lielākajiem mākslas kolekcionāriem, kurš pēdējo piecu gadu laikā iepircis vairāk darbus nekā jebkurš cits publiski zināmais kolekcionārs. 2010. gadā viņš atklāja "Mataf" jeb arābu modernās mākslas muzeju, kurš izvietots pārbūvētā skolas ēkā Kataras galvaspilsētā Dohā.

"The Zabludowicz Collection" Londonā, Ņujorkā un Somijā

Foto: Publicitātes attēli
Miljonāri Pojs un Anita Zabludoviči 1994. gadā dibināja savu modernās mākslas fondu, kurā savākti aptuveni 2000 mākslas darbu.

Atšķirībā no citiem fondiem, viņu kolekcija izvietota trīs dažādās savstarpēji ļoti attālās vietās. Viena no tām ir pārbūvēta kapella Ziemeļlondonā, otra - biroju ēka Taimskvērā Ņujorkā, bet trešā kolekcijas daļa atrodas uz Sarvisalo salas, kura ir netālu no Helsinkiem pie Somijas krastiem. Viņu kolekcija aptver mākslas darbus no 1970. gada līdz pat mūsdienām, un tiek nepārtraukti papildināta.

'de Ponta Laikmetīgās mākslas muzejs' Tilburgā, Nīderlandē

Foto: Publicitātes attēli
Bijušajās tekstilrūpnīcas telpās izvietotais muzejs
Nīderlandes
dienvidos ir nosaukts par godu uzņēmējam J.H. de Pontam, kurš 1988. gadā tam atvēlēja plašās telpas.

Pēc aptuveni četrus gadus ilgas pārbūves tika atklāta gaismas piepildīta vērienīga mākslas galerija. Tajā sastopamas instalācijas, kuras radījuši laikmetīgās mākslas pārstāvji no visas pasaules.

Mākslas krātuves paspārnē darbojas arī fotogrāfijas muzejs, kurš gan atrodas Amsterdamā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!