Foto: LETA
2016. gadā Latvijas kultūras dzīvē skanēja ne tikai ovācijas koncertzālēs un teātros, skaļi vārdi tika teikti ne tikai par mākslas darbiem un rakstīto tekstu. Atskatoties uz aizejošo gadu, vēršam uzmanību arī uz dažām ķibelēm un skādēm, kas radīja lielu troksni medijos un sabiedrībā, aktualizējot gan politiskus, gan ētiskus un saimnieciskus jautājumus. Labā ziņa – dažas no ķibelēm veiksmīgi tikušas atrisinātas.

Žurnāla ‘Latvju Teksti’ slēgšana

Foto: Publicitātes foto

2015. gada Latvijas Literatūras centra (LLC) grāmatvedības skandāla atskaņas bija jūtamas vēl šā gada sākumā. Janvāra vidū iznāca pēdējais literatūras žurnāla "Latvju Teksti" numurs, kas bija LLC paspārnē.

Lai gan žurnāla redakcija bija sagatavojusi jaunu projektu par tā izdošanu cita izdevēja paspārnē, tomēr Valsts Kultūrkapitāla atbalstu neguva.

Vairāk lasi: Iznāk žurnāla 'Latvju Teksti' pēdējais numurs, redakcija skaidro iemeslus

‘Artilērijas pagrabu’ tracis

Foto: Publicitātes foto

Gada sākumā Latvijas medijos plašu publicitāti izpelnījās Daugavpils klubs "Artilērijas pagrabi" un iespējamā tā slēgšana, rosinot diskusijas gan par birokrātijas nebeidzamajiem līkločiem, iespējamo politisko kontekstu un kluba nozīmi otras lielākās Latvijas pilsētas kultūrdzīvē.

"Artilērijas pagrabi" saņēma negaidītu sabiedrības atbalstu, savu viedokli pauda arī kultūras ministre Dace Melbārde, uzrunājot arī VNĪ un publiski aicinot palīdzēt klubam turpināt savu darbību. Pēc pāris mēnešu ilgām nedienām un mēģinājumiem apturēt kluba darbību, tika atrasts kompromiss un "Artilerijas pagrabi" savu darbību veiksmīgi turpina joprojām.

Vairāk lasi: Rokenrola brīvības esence Daugavpils gaumē. 'Artilērijas pagrabu' stāsts

Jaunais Rīgas teātris paliek ‘uz koferiem’

Foto: LETA

2016./2017. gada teātra sezona atnāca ar jaunumiem, ka joprojām Jaunā Rīgas teātra telpās Lāčplēša ielā 25 netiks uzsākta rekonstrukcija un visa sezona vēl tiks pavadīta "uz koferiem", jo Valsts akciju sabiedrība "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pieņēmusi lēmumu apturēt būvdarbus pagaidu telpās Tabakas fabrikā, kurus veic SIA "RBSSKALS Būvvadība". Kā skaidroja VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols, līgumattiecībās ar būvnieku nācās konstatēt neatgriezeniskas novirzes no līguma nosacījumiem, vairākas reizes mainīti līguma nosacījumi, nav bijusi bankas garantija un tikuši kavēti termiņi.

Esot ieilgušā pagaidu situācijā, teātris sezonas ieskaņā augusta sākumā vēl neizziņoja visas gaidāmās pirmizrādes, bet teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis uzsvēra, ka jaunās izrādes tiek veidotas, rēķinoties ar gaidāmajām pārmaiņām un ņemot vērā to, ka Tabakas fabrikā nebūs lielā un mazā skatuve, bet divas izmēra ziņā līdzvērtīgas zāles.

Vairāk lasi: JRT visu sezonu paliks vecajās telpās. Pirmais iestudējums – Hermaņa 'Pakļaušanās'

Okupācijas muzeja nebeidzamais stāsts

Foto: LETA

Visa gada garumā turpinājās arī domstarpības ap Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukciju un arhitekta Gunāra Birkerta projektēto "Nākotnes nama" piebūvi, atkal un atkal atliekot ar būvprojektu saistītās dokumentācijas izvērtēšanas termiņu.

Septembrī Saeimā ar aplausiem tika atbalstīti grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā, ietverot tajā regulējumu par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecību. Likumprojekts paredz arī kompleksam noteikt nacionālo interešu objekta statusu.

Varāk lasi – Saeima ar aplausiem atbalsta grozījumus Okupācijas muzeja likumā

Uz nenoteiktu laiku atliek publiskās diskusijas par Okupācijas muzeja rekonstrukciju

'Deputātu kvotu' negods trāpa arī rokmūzikas veterāniem

Foto: Publicitātes attēls

Šā gada novembrī plašas un skaļas diskusijas izraisīja tā saucamais "deputātu kvotu" jautājums, skarot arī kultūras jomu. Dzēlīgus pārmetumi tika raidīti Liepājas roka veterānu – grupas "Līvi" virzienā, kas jauna albuma izdošanai varētu saņemt 30 tūkstošus eiro. Tikai izrādījās, ka paši "Līvi", kas 2016. gadā svin savu 40. pastāvēšanas jubileju, par tādu albumu neko nezina. Par to neziņā plecus raustīja arī grupas izdevēji "Mikrofona ieraksti". Beigās izrādījās, ka tas ir nevis mūzikas, bet fotogrāfiju albums, ko plāno izdot "Bilžu birojs". Pēc pamatīgas šūmēšanās sociālajos tīklos un medijos nauda šim projektam tomēr netika piešķirta.

Vairāk lasi: 'Deputātu kvotas' – 'Iļģiem' un 'Līviem'; Bondars pikts un aicina mainīt valdību

'Deputātu kvotās' atbalstītais 'Līvu' jubilejas albums izrādās bilžu grāmata

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!