Foto: Reuters/Scanpix
Viens no Afganistānas kaligrāfiem pēc piecu gadu darba ir radījis pasaulē lielāko Korāna eksemplāru, lai parādītu pasaulei Afganistānas valsts bagāto kultūras mantojumu un to, ka 30 gadu ilga karadarbība nav iznīcinājusi afgāņu kultūras tradīcijas.

Greznā grāmata ir 2,28 metrus gara un 1,55 metrus plata. Afganistānas Svētceļojumu un reliģisko lietu ministrija ir apstiprinājusi, ka šis ir lielākais Korāna eksemplārs pasaulē.

Iepriekš šo rekordu sasniedza divus metrus garš un pusotru metru plats Korāns, kas pērn tika demonstrēts Krievijas republikā Tatarstānā.

Afganistānā tapušais musulmaņu svēto rakstu eksemplārs ir 500 kilogramus smags ar 218 papīra un audekla lappusēm. Tas ir iesiets ādas vākos, kas izgatavoti no 21 kazas ādas. Šīs grāmatas izgatavošana izmaksājusi pusmiljonu ASV dolāru (apmēram ceturtdaļmiljonu latu).

Projektu vadīja kaligrāfs Mohammads Sabirs Khedri. Viņš kopā ar deviņiem mācekļiem izstrādāja dizainu, kurā zelta šriftam ir pievienoti miljoni sīku krāsainu punktiņu, izveidojot simboliskus rotājumus.

"Es gribēju izmantot iespējami vairāk gaumīgu krāsu, lai padarītu šo svēto grāmatu skaistu," sacīja Khedri, stāvot pie sava meistardarba istabā, kas uzbūvēta tieši tā novietošanai.

Khedri meistardarbs tika pabeigts 2009.gadā, bet viņš to paturēja noslēpumā līdz šī gada sākumam, kad bija gatavs arī grāmatas iesējums un šī istaba.

Korāns atrodas astoņdesmitajos gados dibināta kultūras centra ēkā. Tajā savulaik bija 50 tūkstoši grāmatu, medicīnas centrs un amatnieku skolas, bet viss tika iznīcināts pilsoņkarā, kas sākās pēc Padomju Savienības karaspēka izvešanas no Afganistānas 1989.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!