Foto: AFP/Scanpix/LETA
Neskatoties uz mākslas zinātnieku, vēsturnieku un citu akadēmiķu iebildumiem, ceturtdien, 9. decembrī, Francijā apstiprināts Parīzes Dievmātes katedrāles iekštelpu restaurācijas plāns. Tā pretinieki ideju par viduslaiku katedrāles telpu modernizāciju pat nodēvējuši par "restaurācijas kiču".

Atgādinām, ka 2019. gada pavasarī dažādus karus un Franču revolūciju pārdzīvojusī katedrāle piedzīvoja ugunsgrēku, kurā tā ievērojami cieta. Vien šī gada rudenī tika ziņots, ka tā sagatavota atjaunošanas darbiem. Šim nolūkam tika saziedoti 840 miljoni eiro.

Trešdien, 8. decembrī, 100 mākslas un akadēmiskās vides autoritātes bija publicējuši petīciju, kurā aicināja 13. gadsimta arhitektūras meistardarba iekštelpu iekārtojumu vienkāršot, kā arī cienīt mantojumu un vēsturi.

Pēc jaunā plāna gotisko katedrāli ir paredzēts padarīt "apmeklētājiem un tūristiem draudzīgāku". Turklāt bikts vietas, altārus un klasiskās skulptūras nomainīt ar moderniem mākslas darbiem un visu papildināt ar gaismas un skaņu efektiem, lai radītu "emocionālas telpas", vēsta "Daily Telegraph".
Apmeklētāji varēs doties pa "atklājumu ceļu" caur dažādām tēmām veltītām kapelām, tai skaitā, piemēram, vides aizsardzībai. Plānots, ka uz restaurētā dievnama sienām tiks projicēti citāti no Bībeles dažādās pasaules valodās.

Mākslas un arhitektūras eksperti šo plānu nosaukuši par kiču un sakrālās celtnes padarīšanu par Disnejlendu.

Balsojumu par šādu iekštelpu restaurācijas gaitu pieņēmusi 24 cilvēku komisija, kurā darbojušies gan arhitektūras eksperti, gan politiķi, gan baznīcas pārstāvji.

No Nacionālas mantojuma un arhitektūras komisijas, kuras piekrišana bijusi nepieciešama, izskanējuši divi iebildumi – atstāt vēsturiskās skulptūras savās vietās, kā arī nemainīt iepriekšējos katedrāles solus pret jauniem un moderniem.

Kritiķi norāda, ka šāda jaunu tendenču iepludināšana degradēs vēsturiskās ēkas reliģisko un simbolisko nozīmi, jo šobrīd galvenokārt ir domāts par jaunas pieredzes sagādāšanu apmeklētājiem, nevis par pašas ēkas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

"Tas, ko grasās darīt ar Notre-Dame, nekad netiktu darīts ar Vestminsteras abatiju Londonā vai Sv. Pētera katedrāli Romā. Manuprāt, šāda sava veida tematiskā parka radīšana ir bērnišķīga un triviāla," britu medijam "Telegraph" paudis franču arhitekts un arhitektūras kritiķis Moriss Kulo.
Savukārt jaunā dizaina plāna piekritēji pauž, ka šādā veidā būs vieglāk skaidrot katedrāles vēsturi un kristietību miljoniem apmeklētāju, kas tajā viesojas ik gadu.

Atgādinām, ka Parīzes Dievmātes katedrāle tika pabeigta 13. gadsimtā, bet līdz šim pamatīgāko restaurāciju piedzīvoja 19. gadsimtā restauratoru Eižena Emanuaela Violē le Dika un Žanam Batistas Antuāna Lesū vadībā. 2019. gada pavasarī katedrālē izcēlās liels ugunsgrēks, pamatīgi sabojājot vēsturisko ēku. Plānots, ka pēc jaunās restaurācijas Parīzes Dievmātes katedrāle apmeklētājiem tiks atvērta 2024. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!