Foto: Arhīva foto
Sestdien, 14. maijā, pieminam leģendāro kinoforuma "Arsenāls" dibinātāju Augustu Sukutu (1947–2017), kuram šogad apritētu 75 gadi.

Augusts Sukuts bija viens no "Filmu dienu '86" rīkotājiem, kas atdzīvināja Rīgu ar līdz tam nepieredzētām karnevāliskām kinoperformancēm. Viņš tiek raksturors kā neprātīgu ideju ģenerators un īstenotājs kopā ar domubiedriem – Māri Gaili, Ivaru Runkovski, Vladi Goldbergu, Aleksandru Bussi, Viktoru Jansonu, Valentīnu Freimani un citiem. Ilgāku vai īsāku laiku pastrādājuši Sukuta komandā un neglābjami inficējušies ar kino, daudzi bijušie "arsenālieši" arvien kopj kinofestivālu lauciņu Latvijā.

Augusts Sukuts bija dzīves un arī kino režisors. Ķeipenes dzelzceļa staciju, kuras apkaimē viņš, Maskavas Augstāko scenāristu un režisoru kursu students, 20. gadsimta 70. gadu beigās uzņēma savu īsfilmu "Par mazo ebreju, viņa sievu un diviem bērniem, kuri izbrauc no PSRS", jau 21. gadsimtā Sukuts pārvērta sirreālā kinostacijā ar pasaules un Latvijas kino dižgariem veltītiem mākslas objektiem, kas kā viens no neparastākajiem kultūras tūrisma objektiem Latvijā turpina iemiesot Augusta Sukuta ekscentrisko garu.

Pieminot Augustu Sukutu, Latvijas Nacionālais arhīvs aicinām noskatīties viņa veidoto dokumentālo filmu "Balss" par Rīgas kinostudijas ilggadējo diktoru, režisora Jura Podnieka tēvu Borisu Podnieku
vai 1986. gada kinožurnālu "Padomju Latvija Nr. 25/26" par "Kino dienu '86" norisi., kā arī aplūkot vēsturiskus foto ar mirkļiem no Augsta Sukuta radošā mūža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!