Foto: LETA
Kultūras ministrijā (KM) patlaban norit darbs pie funkciju izvērtēšanas, un līdz gada beigām varētu būt zināma jaunā ministrijas struktūra, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība).

Nākamā gada budžetā KM plāno paredzēt arī papildu finansējumu ministrijas kapacitātes stiprināšanai, lai pienācīgi varētu sagatavoties nākamajos gados gaidāmajiem notikumiem Latvijas kultūras dzīvē.

"Ja paskatāmies uz nākamajiem trim gadiem, tie ir pilni ar starptautiski nozīmīgiem kultūras notikumiem. Nākamgad – dziesmu svētki, Latvijas Nacionālās operas viesizrādes "Bolshoi" teātrī Maskavā, tas ir Riharda Vāgnera un Jāzepa Vītola jubilejas gads. Aiznākamgad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet 2015.gadā mūs gaida ES prezidentūra, kur visas valstis uzsver kultūras izšķirošo lomu. Mums ir arī jāpabeidz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka, jāpārceļas uz to un jāiedzīvojas tajā," uzskaitīja ministre.

Uz jautājumu, kā konkrēti mainīsies KM struktūra, Jaunzeme-Grende atbildēja, ka tās būs "strukturālas pārmaiņas pa konkrētām nozarēm".

"Piemēram, pašlaik mēs ar Kultūras aliansi vērtējam, vai cilvēki, kas [ministrijā] atbild par rakstniecību, bibliotēkām, muzejiem, sniedz nepieciešamo servisu kultūras profesionāļiem. Tur ir jābūt ļoti labai sadarbībai. Manuprāt, ir izveidojusies diezgan laba sadarbība rakstniecībā un literatūrā, esam izveidojuši stratēģiju, ir skaidri zināmi soļi. Bet ir jomas, kur šī sadarbība nav tik laba, un jāskatās, kā izveidot šo kultūras profesionāļu apkalpošanas mehānismu, kā arī jāvērtē, lai nebūtu funkciju pārklāšanās ministrijas iekšienē," viņa paskaidroja.

Jau vēstīts, ka divās ministrijās ‒ Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) un Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ‒ šogad veikta reorganizācija, samazinot vadītāju skaitu un apvienojot nodaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!