Foto: Publicitātes foto
Šogad no 20 bišu stropiem, kas izvietoti uz Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama jumta, vislielākais medus ienesums bijis Latvijas Biškopības biedrības stropam, kurā bites savākušas 45,34 kilogramus liepu medu, pastāstīja RLB valdes locekle, bišu vērotāja Marija Heislere-Celma.

Otrais lielākais medus ienesums - 36,36 kilogrami - bijis Latvijas Dabas fonda stropā, bet trešais - RLB stropā, kura iemītnieces savākušas 31,67 kilogramus liepu ziedu medu. Vienlaikus RLB bišu stropa medus tika atzīts par visgaršīgāko.

Lai noskaidrotu, ar ko īpašs ir bijis RLB bišu savāktais medus, pēc Heisleres-Celmas sacītā, tam tiks veiktas analīzes. Viņa atzīmēja, ka pirmo divu vietu ieguvēju medus bija ar īstu liepu ziedu garšu, kam seko neliela mentola garša, savukārt RLB stropa bišu medus esot bijis īpaši maigs.

Heislere-Celma informēja, ka kopumā no 20 stopiem šogad ievākti 560 kilogrami medus, taču no minētajiem trīs stropiem kopumā ievākti vairāk nekā 113 kilogrami. Mājvietu bitēm uz jumta biedrība dod jau trešo gadu pēc kārtas.

RLB valdes locekle atzīmēja, ka šogad medus raža bijusi liela, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, līdz ar to biedrība pirmo reizi medu dos tirdzniecībā. Neskatoties uz to, ka meteoroloģiskie laika apstākļi bitēm ir bijuši dažādi, ziedputekšņus medus ražošanai tās spējušas atrast veiksmīgi.

"Mēs katru gadu sviežam medu, lai saprastu bišu dabu un paņēmienus, kādā veidā tās darbojās. Interesanti, ka tās neiet vienā stropā, bet gan seko savam izlūkam un dodas uz savu stropu," stāstīja Heislere-Celma.

Ceturtdien RLB namā notika uz ēkas jumta esošo bišu stropu atvēršanas svētki. Šogad namu apdzīvoja 20 bišu saimes, kas izvietotas gan uz RLB nama jumta, gan Zelta zāles un Baltās zāles balkoniem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!