Foto: F64
Cēsu mākslas festivāls nākamajā gadā plāno dažādus pasākumus organizēt arī bērnu auditorijai, lai festivāls būtu interesants ne tikai vecākiem, bet arī viņu bērniem, ceturtdien festivālam veltītajā preses konferencē vēstīja tā mūzikas programmas vadītāja Indra Lūkina.

Nākamajā gadā iecerēts ne tikai organizēt bērniem interesantus pasākumus, bet arī plānots vecākiem piedāvāt tā dēvēto bērnistabu, kas ļaus vecākiem koncerta laikā bērnus atstāt pie profesionāliem audzinātājiem, kamēr paši baudīs koncertu. Šādu piedāvājumu jau izmanto Jaunais Rīgas teātris, kas vecākiem ļauj uz izrādi ierasties kopā ar bērnu, bet izrādes laikā par bērnu rūpējas profesionālas audzinātājas.

Nākamajā gadā festivālā kā viesis piedalīsies Lietuvas valsts simfoniskais orķestris, kas muzicēs kopā ar pianistu Vestardu Šimkusu. Jau pagājušajā gadā lietuviešu komponistei Justei Janulītei pasūtīta jaundarba radīšana, līdz ar to nākamgad jau paredzēts viena skaņdarba pirmatskaņojums. Tāpat kopā ar diriģentu Māri Sirmo, valsts akadēmisko kori "Latvija" un arī Liepājas simfonisko orķestri baznīcā iecerēts klausītājiem piedāvāt sakrālās mūzikas koncertu, stāstīja Lūkina.

Festivāla viesu vidū būs arī mūsdienu mūzikas ansamblis no Sanktpēterburgas.

"Nākamgad festivāla apmeklētājiem plānojam piedāvāt arī sarunas par mūsdienu mākslas formām. Festivāla pirmajos divos gados šāda tradīcija jau bija, taču turpmākajos gados tas izpalika. Plānojam, ka pirms koncerta skatītājiem būs iespēja noklausīties īsu lekciju par to, kas viņus sagaida koncertā, lai tādā veidā skatītājs vairāk varētu iegūt informāciju par to, ko dzirdēs. Esam secinājuši, ka šādas sarunas ir nepieciešamas, jo tas vairāk atver klausītāju," minēja festivāla mūzikas programmas vadītāja.

Festivāla vizuālās mākslas programmas vadītāja Daiga Rudzāte informēja, ka jau šogad festivālā ar diskusiju tika sākts projekts "Eksperiments un izcilība", kas ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu tiks realizēts turpmākā gada laikā un kura kulminācija būs nākamā gada Cēsu mākslas festivāls.

Vizuālās mākslas sadaļā nākamgad lielo izstādi iecerēts veidot kopā ar Lietuvas partneriem, taču tas nenozīmējot, ka šajā izstādē nebūs skatāmi arī kaimiņu - igauņu - darbi. Tāpat nākamgad tiks turpināta sadarbība ar Cēsu mākslas skolas audzēkņiem un realizēti daudzi citi projekti.


Jau ziņots, ka Cēsu mākslas festivāls "Cēsis 2011" šovasar notika no 23.jūlija līdz 6.augustam. Festivāls nepilnu triju nedēļu laikā piedāvāja interesentiem apmeklēt piecas izstādes, sešus koncertus, Dailes teātra un Jaunā Rīgas teātra izrādes, Valentīnas Freimanes veidoto franču kino klasikas programmu un aizvadītā gada spilgtākās latviešu filmas, kā arī dažādas izstādes.

Šogad festivāla budžets bija 100 000 latu, bet nākamajā gadā, jau pateicoties Eiropas fondu atbalstam, festivāla budžets plānots 400 000 eiro (281 121 lats).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!